TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Zhoršil sa vám zrak? Dioptrické okuliare vám pomôžu

Zdroj: Pexels.com

 

Zhoršený zrak je v dnešnej dobe veľmi častý. Môže za to namáhanie očí, neustále používanie smartfónov a často aj zlá prevencia. Podstatné je, aby ste situáciu začali čo najskôr riešiť a nenechali ju zájsť príliš ďaleko. 

 

Preto čím skôr navštívte svojho očného lekára a nechajte si odborne zmerať zrak. S predpisom potom navštívte optiku, kde si vyberiete tie pravé dioptrické okuliare pre vás. 

 

Prejavy zhoršeného videnia

Za zhoršeným zrakom môže byť množstvo faktorov – vek, životný štýl či rôzne choroby. Dlho neliečené očné vady môžu mať za následok rôzne prejavy. Môže ísť o bolesti chrbta, hlavy, závrat, častú únavu, zhoršené sústredenie a vypadávanie vlasov. 

Pamätajte, že zhoršenie zraku môže byť tiež spojené s narastajúcim vekom. Je známe, že väčšina starších ľudí stráca schopnosť doostrovania. To sa prejavuje tým, že sa vaše videnie zhoršuje hlavne pri čítaní.

 

Ako si vybrať tie správne okuliare

Ak si potrebujete zaobstarať nové okuliare, mali by ste ich kupovať výlučne v očných optikách. Nekupujte okuliare v supermarkete či drogérii. Sú nevhodné a ich dlhodobé používanie vám môže spôsobiť rôzne nepríjemnosti. Navyše je tiež možné, že na každé oko potrebujete iné dioptrie. A preto je potrebné ich kupovať podľa predpisu od lekára.

Zdroj: Unsplash.com

 

Na základe informácií od lekára vám v optike pripravia sklá na mieru. Tie sa vyrábajú nielen zo skla, ale aj plastu. Vďaka tomu sú odolnejšie, ľahšie a tenšie. Rozhodujúcim faktorom pri výbere je aj tvar vašej tváre – guľatý, podlhovastý alebo srdcový. Pri výbere vám môže poradiť práve pracovník v optike. 

Nezabúdajte, že dioptrie budete nosiť dlhé roky. Preto je dôležité dať si záležať na tom, z akého materiálu sú vyrobené. Môžete si vybrať medzi plastovým, kovovým a titánovým materiálom. 

 

Výhody a nevýhody dioptrických okuliarov

Dioptrické okuliare často dokážu dotvárať vzhľad svojho nositeľa. Jednou z výhod okuliarov je tiež to, že sa ľahko používajú a dokážete si ich veľmi rýchlo nasadiť a zložiť. Rámy obsahujú stenčené a odľahčené sklá, ktoré sa nosia bez väčších problémov. 

Zdroj: Unsplash.com

 

Nevýhodou je, že ich ľahko stratíte alebo niekde zabudnete. Nové okuliare si je potom veľmi ťažké zaobstarať. Tiež nie sú vhodné pri niektorých činnostiach a určitých druhoch športov.

 

Výhody a nevýhody šošoviek

Rovnako aj pri výbere kontaktných šošoviek sa najskôr poraďte so svojím očným lekárom. Neriaďte sa parametrami dioptrií, ich veľkosť sa môže pri šošovkách líšiť.

Keď už máte potrebnú veľkosť šošoviek, ich najväčšou výhodou je to, že keď ich nosíte, ani o nich neviete. Tiež ich nemôžete zabudnúť alebo stratiť. Ak sa vám to aj podarí, nové si dokážete zaobstarať veľmi jednoducho a pomerne lacno.  

Náročná aplikácia a hygiena šošoviek dokáže znepríjemňovať ich nosenie. Z dlhodobého hľadiska stoja šošovky omnoho viac ako dioptrické okuliare. Ich nosenie sa tiež neodporúča pri alergiách a nádche. Oči vtedy nadmerne slzia a sú náchylnejšie k infekciám.

Zdroj: Pexels.com

 

Ako zabrániť zhoršeniu zraku?  

Pre dobrý zrak je nevyhnutná správna starostlivosť a prevencia. Veľmi dôležitý je kvalitný spánok a zdravá strava, ktorou poskytujeme našim očiam dostatok živín. Nezabúdajte ani na ochranu očí proti UV žiareniu. Váš zrak zaťažuje aj sledovanie televízie, pracovné tempo a stres. 

Doprajte preto vašim očiam prestávky a oddych. Pri práci na počítači si občas viac zažmurkajte, a to ideálne počas prestávok každých 20 minút. Skúste tiež striedať pohľad na blízky predmet s pohľadom do diaľky. Týmto zaostrovaním „trénujete“ oko. Nezabudnite do do svojich každodenných aktivít zaradiť aj prechádzky na čerstvom vzduchu. A nakoniec, poctivo navštevujte očné prehliadky.