TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Alergia na chlad: vznik a liečba

1. Čo spôsobuje alergiu na chlad?

Nie je známe, čo presne spôsobuje alergiu na chlad. Zdá sa, že niektorí ľudia majú veľmi citlivé kožné bunky v dôsledku zdedenej vlastnosti, vírusu alebo choroby. V najbežnejších formách tohto stavu chlad spúšťa uvoľňovanie histamínu a iných chemikálií do krvného obehu. Tieto chemikálie spôsobujú žihľavku a niekedy aj celotelovú (systémovú) reakciu.

Rizikové faktory vzniku alergie na chlad:

  • mladý dospelý
  • ochorenie (hepatitída, rakovina, infekcia)
  • genetika (dedičnosť)

Prevencia:

  • pred možným vystavením organizmu chladom užiť antihistaminikum
  • ochrana pokožky pred chladom alebo náhlou zmenou teploty
  • vyhýbanie sa ľadovo studeným nápojom a jedlu
  • vyhýbanie sa prehrievaniu organizmu v zime prílišnými vrstvami oblečenia
  • životný štýl – otužovanie (napr. striedavé sprchovanie teplou a studenou vodou) a pohyb v každom počasí, vetranie, neprehrievanie interiérov, starostlivosť o pokožku (ochranné a upokojujúce krémy)

 

Ak sa chcete dozvedieť viac o alergii na chlad, môžete si prečítať náš článok - Alergia na chlad: čo to je a aké má prejavy?

 

2. Aké sú možnosti liečby alergie na chlad?

Alergia na chlad sa dá ľahko diagnostikovať aj v domácom prostredí umiestnením kocky ľadu na vnútornej strane zápästia či predlaktia po dobu 5 minút. V prípade ochorenia studenou žihľavkou pokožka po odstránení ľadovej kocky sčervenie, začne svrbieť, opuchne a v nasledujúcich desiatich minútach sa na testovanom mieste vyhodí žihľavka, ktorá postupne mizne.

Lekár vykonáva test alergie na chlad podobne, môže ho doplniť krvnými testami.

Na liečbu alergie na chlad neexistuje špeciálny liek – liečba zvyčajne zahŕňa preventívne kroky, ako je užívanie antihistaminík (blokujú uvoľňovanie histamínu, ktorý spôsobuje symptómy) a vyhýbanie sa studenému vzduchu a vode, ale aj ľadovým nápojom a jedlám, otužovanie a starostlivosť o pokožku (ochranné a upokojujúce krémy).

U niektorých pacientov studená žihľavka po niekoľkých týždňoch alebo mesiacoch prejde sama.

Ak je studená žihľavka súčasťou základného zdravotného problému (napr. infekcia, rakovina), je potrebné užívať aj lieky na liečbu tohto stavu. V prípade, že je v anamnéze systémová reakcia, lekár môže predpísať autoinjekciu epinefrínu, ktorú by pacient mal stále nosiť so sebou, aby ju mohol použiť v prípade anafylaktickej reakcie organizmu (ohrozenie života).

 

Ak Vás zaujala téma alergie na chlad a chceli by ste sa o nej dozvedieť ešte viac, odporúčame Vám preštudovať si nasledujúci článok a štúdiu zamerané na všeobecné informácie ako aj na možné komplikácie ochorenia a liečby alergie na chlad.

 

Ak sa u vás po vystavení chladu začali prejavovať kožné reakcie – silne začervenaná, vysušená až praskajúca pokožka, svrbiace miesta s drobnou vyrážkou (žihľavka), prípadne máte vodnatú nádchu, upchatý nos, dráždivý kašeľ, kýchate, štípu vás očí, máte ťažkosti s dýchaním, búšenie srdca, mdloby, opuchy končatín alebo trupu, prípadne ak vám po konzumácii chladeného nápoja opuchnú pery alebo jazyk, mali by ste navštíviť alergológa, ktorý určí liečbu a potrebnú prevenciu. Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.

MUDr. Eva Dzurillová

Alergológ - imunológ, Medicentrum Dzurilla

www.dzurilla.com