TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Znížená imunita: príznaky a čo pomôže?

Imunitný systém chráni telo pred infekciami, no niektorí ľudia majú slabší imunitný systém, ktorý ich môže vystaviť častým infekciám. Bunky imunitného systému, primárne lymfatické orgány a sekundárne lymfatické orgány, tvoria imunitný systém človeka. Mnoho ochorení spôsobuje oslabenie imunitného systému človeka alebo jeho chronické poškodenie. Poruchy imunity môžu mať mierne ale aj ťažké prejavy, ktoré sa prejavujú od narodenia alebo sa môžu vyvinúť až počas života vplyvom faktorov z vonkajšieho prostredia (HIV, rakovina, podvýživa, vírusová hepatitída). Niekedy sú poruchy imunodeficiencie také mierne, že ich človek nespozoruje po celý život, no inokedy sú poruchy závažnejšie a spôsobujú, že pacient po celý život prežíva rôzne infekcie, ktoré sa opakujú. Ak trpíte častými infekciami rôzneho druhu, je návšteva všeobecného lekára a alergológa nevyhnutná.

 

1. Hlavné príznaky oslabenej imunity

Primárnym symptómom slabého imunitného systému je náchylnosť na infekciu. U ľudí so slabým imunitným systémom je pravdepodobné, že sa infekcie vyskytnú častejšie ako u ostatných ľudí, a tieto choroby môžu mať ťažší priebeh alebo môžu byť ťažšie liečiteľné. Taktiež je pravdepodobné, že dostanú infekcie, ktoré by človek so silným imunitným systémom nedostal alebo priebeh ochorenia ani nezaregistroval, lebo jeho imunitný systém zvládne prekonať infekciu bez komplikácií. Medzi infekcie, ktoré najčastejšie postihujú ľudí so slabým imunitným systémom, patria zápal pľúc, zápal priedušiek, meningitída (zápal mozgových blán), kožné infekcie alebo aj alergie. Tieto infekcie sa môžu pravidelne opakovať.

 

Základné príznaky slabého imunitného systému sú: 

  • autoimunitné poruchy,
  • zápaly vnútorných orgánov,
  • poruchy alebo abnormality krvi (anémia),
  • zažívacie ťažkosti vrátane straty chuti do jedla (hnačky a kŕče v bruchu),
  • oneskorenie rastu a vývoja u dojčiat a detí

 

2. Ako si zachovať čo najsilnejšiu imunitu?

Správna hygiena

Jedným z najjednoduchších spôsobov, ako si zachovať čo najsilnejšiu imunitu je si pravidelne umývať ruky a to najmä pred jedlom, po fúkaní z nosa, kýchaní alebo kašľaní, po kontakte s  chorou osobou, po výmene plienky, po dotyku s odpadom. Správne umývanie rúk významne znižuje možnosť infekcie. 

 

Vyhnite sa chorým ľuďom

Vírusy a iné infekčné choroby sa môžu šíriť z človeka na človeka prostredníctvom blízkeho kontaktu. Môžu sa tiež šíriť vo vodných kvapôčkach, ktoré človek pri kašľaní alebo kýchaní vylúči do vzduchu. 

Dezinfikujte predmety v domácnosti

Baktérie, ktoré môžu spôsobiť choroby, môžu žiť na niektorých povrchoch v domácnosti, ako sú kľučky dverí, diaľkové ovládače alebo mobilné telefóny.

Pokúste sa lepšie zvládať stres

Stres môže oslabiť imunitný systém a tým prispieť k ochoreniu.
 

Dostatok spánku

Nedostatok spánku narúša normálnu tvorbu bielych krviniek, čo je rozhodujúca súčasť imunitného systému tela. Dospelí ľudia by mali spať najmenej 7 hodín, pričom deti potrebujú 8 až 17 hodín spánku v závislosti od svojho veku.
 

Pokúste sa stravovať zdravšie

Konzumácia zdravej a vyváženej stravy môže zlepšiť celkový zdravotný stav človeka. Pre ľudí so slabým imunitným systémom lekári všeobecne odporúčajú stravu bohatú na zeleninu a ovocie, ktorá poskytne dostatok živín.

Pravidelný pohyb/cvičenie

Okrem posilnenia tela, cvičenie spôsobuje, že do tela sa uvoľňujú endorfíny, ktoré znižujú úroveň stresu.
 

Ak pociťujete prejavy oslabenej imunity a potrebujete sa objednať ku alergológovi a chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.