TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Chirurgické odstránenie predkožky: čo to je, aké má riziká a výhody

1. Čo je chirurgické odstránenie predkožky?

Chirurgické odstránenie predkožky (obriezka, lat. cirkumcízia) je špecifický druh zákroku, pri ktorom sa odstraňuje zaťahovací záhyb kože pokrývajúci špičku penisu (celý žaluď).

Obriezka sa vykonáva z náboženských, zdravotných alebo osobných dôvodov. Najčastejšie sa uskutočňuje v prvých týždňoch života chlapca, no môže sa robiť aj po novorodeneckom období, ale v neskoršom veku (mladosť, dospelosť) je to zložitejšie (operácia má viac rizík). Pre niektoré rodiny je obriezka náboženským alebo kultúrnym rituálom (napr. moslimovia, židia, niektoré domorodé africké a austrálske kmene). Zákrok môže byť aj vecou rodinnej tradície. Muž k obriezke môže pristúpiť aj z dôvodu osobného presvedčenia (vrátane estetického hľadiska), osobnej hygieny alebo preventívnej zdravotnej starostlivosti. Iným sa však obriezka zdá byť zbytočná alebo dokonca znetvorujúca.

Odhaduje sa, že v súčasnosti je obrezaná približne jedna štvrtina až jedna tretina mužov na svete.

Obriezka – ako akt pôvodne vykonávaný len z náboženských dôvodov – patrí k najstarším zdokumentovaným operačným zákrokom, ktoré sa realizujú už niekoľko tisícročí – prvá písomná zmienka o tomto obrade sa viaže k roku 2300 pred našim letopočtom.

 

Ak sa chcete dozvedieť viac o chirurgickom odstránení predkožky, môžete si prečítať náš článok - Chirurgické odstránenie predkožky: príprava, medicínske dôvody a procedúra.

 

2. Riziká a výhody chirurgického odstránenia predkožky

Chirurgické odstránenie predkožky je operácia, pri ktorej sa vyskytuje len málo vedľajších účinkov a väčšinou sa ukončuje bez problémov, no ako pri každom, vo všeobecnosti aj bezproblémovom invazívnom zákroku, môže z individuálnych dôvodov zriedka či výnimočne dôjsť k niekoľkým problémom alebo komplikáciám. Oproti tomu možno uviesť aj viaceré zdravotné výhody obriezky. Jej vykonanie je vždy osobným rozhodnutím, či už sa uskutočňuje v rannom alebo v neskoršom veku.

Riziká chirurgického odstránenia predkožky:

  • krvácanie (strata krvi)
  • infekcia
  • vedľajšie účinky spojené s anestéziou
  • zriedkavou komplikáciou je nekróza kože, ktorá môže viesť k amputácii žaluďa alebo dokonca k strate penisu
  • mimoriadne a veľmi zriedkavo môžu komplikácie spôsobené obriezkou viesť k úmrtiu

Problémy po vykonaní obriezky:

  • nedostatočné alebo nadmerné odstránenie predkožky
  • predkožka sa nemusí správne zahojiť
  • zostávajúca predkožka sa môže pripojiť ku koncu penisu, čo si vyžaduje následnú menšiu chirurgickú opravu

Možné komplikácie po obriezke

  • zníženie citlivosti a zhoršenie kvality sexuálneho života
  • estetické problémy (jazva, vzhľad kŕčovej žily)
  • bolesť pri pohlavnom styku

Zdravotné výhody obriezky:

  • jednoduchšia hygiena
  • znížené riziko infekcie močových ciest
  • znížené riziko pohlavne prenosných infekcií
  • prevencia problémov s penisom (problémy so stiahnutím predkožky na neobrezanom penise môžu viesť k zápalom predkožky alebo žaluďa penisu)
  • znížené riziko rakoviny penisu

Obriezka neovplyvňuje plodnosť a ani sa všeobecne nepredpokladá, že obriezka zvyšuje alebo znižuje sexuálne uspokojenie pre mužov alebo ich partnerky.

 

Ak Vás zaujala téma obriezky a chceli by ste sa o nej dozvedieť ešte viac, odporúčame Vám preštudovať si nasledujúci článok a štúdiu zamerané na všeobecné informácie o nej, ale aj o príprave, dôvodoch, samotnom zákroku, možných rizikách, komplikáciách a výhodách uskutočnenej obriezky.

 

Ak ste sa rozhodli pre uskutočnenie chirurgického odstránenia Vašej predkožky alebo predkožky Vášho syna, mali by ste vyhľadať lekára špecialistu - urológa, ktorý Vás podrobne oboznámi so zákrokom, vhodnosťou a možnosťami jeho uskutočnenia. Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.



MUDr. Juraj Brutenič

Urológ - urológia