TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Chirurgické odstránenie predkožky: príprava, medicínske dôvody, procedúra

1. Čo je súčasťou prípravy na chirurgické odstránenie predkožky?

Chirurgické odstránenie predkožky (obriezka) je zákrok s nezvratným účinkom, ktorý zasahuje do mužskej pohlavnej sústavy a pre jeho vykonanie je potrebné poskytnutie Vášho písomného súhlasu s operáciou, u detí ich zákonným zástupcom.

Obriezka sa u nás vykonáva ako odborný operačný výkon na urologických oddeleniach alebo v ambulanciách plastickej chirurgie.

Pred obriezkou lekár vysvetlí riziká a postup zákroku. Samotná príprava nevyžaduje žiadne mimoriadne vyšetrenia, ani diétne obmedzenia, vylučuje sa len užívanie alkoholu (deň pred, počas a po operácii).

Niekedy je obriezka potrebná z lekárskeho hľadiska, napr. pri prílišnom napnutí predkožky (zúžená predkožka - fimóza), čo spôsobuje problémy s jej pretiahnutím cez žaluď alebo pri problémoch s uzdičkou na penise (väzivové tkanivo spájajúce predkožku so žaluďom) - najmä krátka uzdička spôsobuje problém s úplným obnažením žaluďa.

 

Ak sa chcete dozvedieť viac o chirurgickom odstránení predkožky, môžete si prečítať náš článok – Chirurgické odstránenie predkožky: čo to je, aké má riziká a výhody.

 

2. Ako prebieha chirurgické odstránenie predkožky

Obriezka môže byť čiastočná (odstráni sa len časť predkožky) alebo úplná (odstránenie celej predkožky a odhalenie celého žaluďa), záleží aj od toho, aký zákrok anatomické pomery penisu dovoľujú.

Chirurgické odstránenie predkožky sa vykonáva

  • v celkovej anestézii – najmä u detí (deti by pri lokálnej anestézii nemuseli byť dostatočne kľudné pre potrebu operácie). Pred celkovou anestéziou je potrebné predoperačné vyšetrenie.
  • v lokálnej anestézii – využíva sa najmä pri novorodencoch (injekcia alebo krém) a u dospelých, pri ktorej sa vpichuje anestetikum do oblasti koreňa penisu alebo do oblasti predkožky.

U novorodencov sa obriezka obyčajne uskutočňuje do 10 dní po narodení, trvá cca 10 minút. Dieťa leží na chrbte so znehybnenými rukami a nohami, po vyčistení penisu a jeho okolia sa naň aplikuje anestetikum (injekcia alebo krém), na penis sa pripevní špeciálna svorka alebo plastový krúžok a predkožka sa odstráni. Po zákroku je penis ošetrený lokálnym antibiotikom alebo vazelínou a voľne obalený gázou. Počas hojenia je potrebné dbať na hygienu (umývanie celého penisu, výmena obväzu a ošetrenie špičky penisu vazelínou, aby sa nelepil na plienku, a to pri každej výmene plienky) a nevyvíjať tlak na penis. V prípade použitia plastového krúžku tento zvyčajne do týždňa odpadne sám.

Obriezka u starších chlapcov a dospelých môže byť dvojaká – ručná s odstránením predkožky skalpelom alebo špeciálnymi nožnicami s následným zošitím okrajov rany vstrebateľnými stehmi alebo špeciálnymi svorkami, ktoré sa vyberajú po zahojení rany. Zákrok trvá okolo 40 minút a vzhľadom na poskytnutie anestézie nie je bolestivý. Po operácii sa odporúča niekoľko dní kľudu, hojenie obyčajne trvá 7-10 dní. Počas hojenia je potrebné dodržiavať zvýšenú hygienu a ošetrovať ranu podľa pokynov lekára (obklady, masti). Počas tejto doby môže špička penisu najskôr bolieť, môžu sa na ňom vyskytnúť modriny alebo penis môže vyzerať červený, opuchnutý či pomliaždený, prípadne sa môže na špičke penisu vyskytnúť žltý povlak. Pri druhom spôsobe sa predkožka odrezáva bezbolestne a rýchlo špeciálnym laserovým zariadením, ktoré skracuje dobu hojenia, znižuje riziko pooperačných zápalov a hnisania.

Sexuálny styk po operácii nie je možný do zahojenia rany, min. 2-3 týždne, odporúča sa cca 5-6 týždňov.

V prípade pretrvávajúcich problémov po obriezke, ako sú napr.

  • normálne močenie sa neobnoví do 12 hodín po obriezke
  • krvácanie
  • zo špičky penisu vyteká zapáchajúca tekutina
  • plastový krúžok zostáva na svojom mieste aj dva týždne po obriezke, stehy nevypadli ani po 3 týždňoch je potrebné kontaktovať lekára

 

Ak Vás zaujala téma obriezky a chceli by ste sa o nej dozvedieť ešte viac, odporúčame Vám preštudovať si nasledujúci článok a štúdiu zamerané na všeobecné informácie o nej, ale aj o príprave, dôvodoch, samotnom zákroku, možných rizikách, komplikáciách a výhodách uskutočnenej obriezky.

 

Ak ste sa rozhodli pre uskutočnenie chirurgického odstránenia Vašej predkožky alebo predkožky Vášho syna, mali by ste vyhľadať lekára špecialistu - urológa, ktorý Vás podrobne oboznámi so zákrokom, vhodnosťou a možnosťami jeho uskutočnenia. Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.

MUDr. Juraj Brutenič

Urológ - urológia