TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Čo je to imunológia, čím sa zaoberá a čo sú poruchy imunity?

1. Čo je to imunológia?

Imunológia je lekársky odbor, ktorý sa zaoberá diagnostikou a liečbou ochorení vyvolanými poruchami imunity, a to ako u detskej tak aj u dospelej populácie.

Imunita je schopnosť organizmu odolávať ochoreniu na základe rozlíšenia, čo je pre organizmus škodlivé a čo je neškodné. Táto obranyschopnosť organizmu je zabezpečovaná imunitným systémom, ktorý rozoznáva a následne likviduje nebezpečné cudzie látky (antigény, patogény) alebo vlastné štruktúry (pozmenené bunky vlastného tela – nádorové bunky), ktoré by mu mohli spôsobiť problémy. Mechanickou bariérou, ktorá bráni prieniku patogénov do tela, je koža a sliznice, ďalšou takouto bariérou je žalúdok.

Imunitný systém vznikol a postupne sa vyvíjal ako reakcia organizmu na vonkajšie prostredie s cieľom prežitia. Pracuje nepretržite a zabezpečuje trvalú kontrolu vnútorného prostredia organizmu. U človeka ho tvorí celotelová sieť interakčných systémov: bunky (najmä biele krvinky – leukocyty), molekuly, lymfatické orgány a tkanivá, ktoré sa rozdeľujú na primárne (týmus-detská žľaza a kostná dreň) a sekundárne (celý lymfatický systém, slezina, mandle). V primárnych lymfatických orgánoch sa imunitnokompetentné bunky tvoria, diferencujú a vyvíjajú. V sekundárnych lymfatických orgánoch prebiehajú špecifické imunitné reakcie. Patogenita imunitného systému môže vyústiť do závažných porúch organizmu. Patria sem imunopatologické stavy, autoimunitné ochorenia, ochorenia vyvolané alergiami a hypersenzitívne reakcie na lieky, dôsledkom narušenej imunity môže byť aj rakovina.

 

Ak vás zaujíma, čím sa zaoberá imunológ a ako prebieha vyšetrenie, môžete si prečítať náš článok - Čo robí imunológ? Ako prebieha vyšetrenie?

 

Čo sú poruchy imunity?

Porucha imunity znamená imunitnú nedostatočnosť (imunodeficienciu), čo je chorobný stav, pri ktorom je znížená celková reaktivita organizmu na podnety vyvolávajúce imunitné reakcie. Imunodeficiencia nastáva pri poruche niektorej zo zložiek imunitného systému a prejavuje sa najmä zvýšenou náchylnosťou k rôznym infekciám. Imunita môže byť prirodzená alebo získaná (napr. očkovaním). Organizmus si môže zvýšiť imunitu vytvorením protilátok proti infekcii (napr. ako dôsledok prekonania väčšiny detských infekčných chorôb).

Na kvalite imunity konkrétnej osoby sa podieľa jej genetika, podstatný je aj negatívny vplyv vonkajšieho prostredia a samotný životný štýl, najmä pôsobenie stresu, potreba správnej výživy, dostatok spánku a pohybu. V súčasnosti sú poruchy imunity základom vzniku väčšiny civilizačných chorôb – príliš vysoká precitlivenosť organizmu na špecifické podnety spôsobuje alergie a autoimunitné ochorenia, znížená aktivita obrany tela má za následok nádorové ochorenia.

V súčasnosti sú poruchy imunity základom vzniku väčšiny civilizačných chorôb – príliš vysoká precitlivenosť organizmu na špecifické podnety spôsobuje alergie a autoimunitné ochorenia, znížená aktivita obrany tela má za následok nádorové ochorenia.

Poruchy imunity môžu byť

  • vrodené (genetické) – primárne (asi 10-15 %), prejavujú sa širokými infekčnými (ťažké zápaly horných a dolných dýchacích ciest, tráviaceho traktu, kože a slizníc, ku ktorým patria plesňové infekcie) ale aj neinfekčnými (imunitne podmienená chudokrvnosť, málo krvných doštičiek, problémy tráviaceho traktu, nádorové ochorenia) klinickými príznakmi a komplikáciami
  • získané – sekundárne (85-90%, sú známejšie a častejšie) – vznikajú ako následok bakteriálnych infekcií rôzneho druhu (infekcie respiračného, urogenitálneho alebo tráviaceho traktu), alkoholizmu, porúch výživy, chronických chorôb (cukrovka, pečeň, obličky), niektorých liečebných postupov (rádioterapia, chemoterapia). Pri oslabenej imunite pacienti často trpia aj vírusovými infekciami (chrípka, nádcha) a parazitálnymi infekciami (choroby tráviaceho traktu, ktoré vyvolali pásomnice, mrle, hlísty, škrkavky a pod.). K obzvlášť závažným syndrómom získanej imunitnej nedostatočnosti patrí AIDS.

Získané poruchy imunity sú obyčajne miernejšie a pre organizmus menej nebezpečné ako vrodené (okrem AIDS) a často je možné im predísť. Znížená imunita sa podieľa aj na vzniku a priebehu rôznych závažných neinfekčných chorôb, ku ktorým patria napr. reumatické ochorenia, cukrovka prvého typu, zápalové ochorenia obličiek, poruchy funkcie štítnej žľazy a iné.

 

Poruchy imunitného systému je dôležité diagnostikovať a začať liečiť čo najskôr, pretože choroby spôsobené narušením imunitného systému môžu viesť k závažným zdravotným problémom až k smrti. Ak sa potrebujete objednať k imunológovi a chcete termín čo najskôr, môžete využiť aj TopDoktor.

MUDr. Eva Dzurillová

Alergológ - imunológ, Medicentrum Dzurilla

www.dzurilla.com