TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Alergická nádcha a jej prejavy

1. Čo je to alergická nádcha?

Alergická nádcha (odborne alergická rinitída) je prehnaná a neprirodzená obranná reakcia konkrétneho organizmu na cudzorodé látky (tzv. alergény), ktoré sa do neho dostávajú dýchacími cestami a väčšine osôb nespôsobujú žiadne problémy. Imunitný systém ľudí sa snaží ochraňovať telo uvoľňovaním prírodných chemikálií do krvného obehu a na alergény odpovedá vyplavovaním zvýšeného množstva histamínu, čo sa prejavuje vznikom rušivých alergických symptómov - najčastejšie je to kýchanie, opuch, upchatie a svrbenie nosa, bolesť hrdla, zapálené oči. Alergická nádcha je teda zápalové autoimunitné ochorenie postihujúce nos, oči, dýchacie cesty - ich sliznice pracujú na vypudení alergénu, nespôsobuje horúčku, trvá dlhšie ako obyčajné prechladnutie alebo chrípka, nie je ani nákazlivá, no môže ju mať ktokoľvek, rozvoju ochorenia prispieva genetická predispozícia, môže vzniknúť kedykoľvek počas života, pravdepodobnosť stúpa u osôb s astmou a ekzémom. Alergická nádcha patrí k najčastejším typom alergií a postihuje najväčší počet ľudí – odhaduje sa, že vo vyspelých krajinách sveta je to až 30 % osôb.

Existujú dve formy alergickej rinitídy:

·       sezónna (senná nádcha) – spôsobuje ju alergia na pele drevín a rastlín alebo spóry plesní, príznaky sú sezónne a zvyčajne sa vyskytuje na jar, koncom leta a na jeseň

·       trvalá – spôsobujú ju najmä roztoče, plesne, chlpy alebo srsť domácich zvierat, symptómy sa vyskytujú celoročne

 

Ak sa chcete dozvedieť viac o alergických nádchach, môžete si prečítať náš článok – Alergické nádchy: vznik a liečba.

 

2. Prejavy alergickej nádchy

Nástup príznakov alergickej nádchy môže byť veľmi rýchly, a to už v priebehu niekoľko minút od kontaktu organizmu (najčastejšie vdýchnutím) s alergénom. Príznaky alergickej nádchy sú nepríjemné, obťažujúce a komplikujúce kvalitu každodenného života – môžu negatívne ovplyvňovať sústredenie, spánok, schopnosť pracovať a učiť sa, objavujú sa sezónne alebo aj počas celého roka, pričom:

·       alergie spôsobené vonkajšími alergénmi sú horšie na jar, v lete a začiatkom jesene – v teplom počasí kvitnú rastliny - kvety, trávy, buriny a dreviny, preto je v ovzduší vysoké množstvo peľu

·       alergie spôsobené interiérovými alergénmi, napr. srsťou domácich zvierat, roztočmi, plesňami alebo prachom, sa môžu v zime zhoršiť, pretože ľudia trávia viac času v uzavretých priestoroch

Príznaky alergickej nádchy:

·       upchatý nos, kýchanie a vodnatý výtok z nosa

·       šteklenie a svrbenie nosa, svrbenie pier, jazyka, podnebia, hrdla, uší, očí a kože

·       vodnaté, červené alebo opuchnuté oči, slzenie a pálenie očí

·       bolesti hlavy, bolesti dutín, hlien a bolesť v hrdle, hlien a tlak v nose

·       sipot, kašeľ a problémy s dýchaním

·       tmavé kruhy pod očami, únava, malátnosť a celkový pocit nepohodlia

·       žihľavka, ekzémy

Ak Vás zaujala téma alergickej nádchy a chceli by ste sa o nej dozvedieť ešte viac, odporúčame Vám preštudovať si nasledujúci článok a štúdiu zamerané na všeobecné informácie a na problematiku liečby alergickej nádchy.

 

Ak sa u vašich detí alebo u vás vyskytuje upchatý nos, kýchanie a vodnatý výtok z nosa, šteklenie a svrbenie nosa, svrbenie pier, jazyka, podnebia, hrdla, uší, očí a kože, vodnaté, červené alebo opuchnuté oči, slzenie a pálenie očí, ktoré môžu sprevádzať bolesti hlavy, bolesti dutín, hlien a tlak v nose, hlien a bolesť v hrdle, tmavé kruhy pod očami, sipot, kašeľ a problémy s dýchaním, žihľavka, ekzémy, únava, malátnosťa celkový pocit nepohodlia, mali by ste navštíviť odborného lekára – alergológa, ktorý určí príčinu alergickej nádchy a spôsob liečby. Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.

MUDr. Eva Dzurillová

Alergológ - imunológ, Medicentrum Dzurilla

www.dzurilla.com