TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Dna: čo to je a aké má prejavy?

1. Čo je dna?

Dna (lámka, pakostnica, podagra) je bežná a komplexná forma artritídy, ktorá býva veľmi bolestivá a môže sa vyskytnúť u kohokoľvek. Je to nepríjemné metabolické ochorenie, ktoré sa vyznačuje zvýšenou koncentráciou kyseliny močovej v krvi (hyperurikémia). Neliečená dna môže prejsť do chronického štádia, ktorá sa prejaví vyzrážaním nahromadenej kyseliny močovej do dnových uzlov, t. j. vytvára drobné kryštáliky, ktoré sa ukladajú v tele (kľby alebo vnútorné orgány – zväčša obličky, ktorých činnosť v dôsledku tohto ochorenia môže zlyhať alebo sa z nich v obličkách vytvárajú kamene). Úložiská kyseliny močovej majú podobu malých alebo väčších tuhých útvarov (tofy), ktoré sa môžu vyskytovať aj pod kožou v podobe rôznych hrbolčekov (veľkosť špendlíčkovej hlavičky až holubieho vajca) - na ušiach, pažiach, ale aj na iných miestach (napr. viečka, jazyk, pľúca).

Dna obyčajne postihuje len jeden kĺb – zväčša je to kĺb palca na nohe, ale môže to byť aj ktorýkoľvek iný kĺb. K ďalším kĺbom, ktoré dna často napáda, patria členky, kolená, lakte, zápästia a prsty.

Záchvat dny môže nastať náhle, najčastejšie sa vyskytuje v noci a pacienta zo spánku zobudí pocit, že mu horí palec na nohe. Postihnutý kĺb je horúci, opuchnutý a na dotyk extrémne precitlivelý, čo môže byť príznakom infekcie a vyhľadanie lekárskej pomoci je nevyhnutné, pretože neliečená dna môže viesť k ďalšiemu zhoršeniu bolesti a trvalému poškodeniu kĺbov.

Dna patrí ku chorobám, o ktorých sa záznamy zachovali od čias staroveku. Niekedy ju označovali aj ako „choroba kráľov“, pretože postihovala hlavne bohaté vrstvy obyvateľstva ako dôsledok zvýšenej konzumácie mäsa, nestriedmeho pitia alkoholu a obezity. Dna sa v značnom rozsahu vyskytuje aj v súčasnosti, a to prevažne vo vyspelých krajinách, dokonca sa jej výskyt v posledných rokoch zvyšuje a podľa rôznych odhadov postihuje 1% -10% populácie. Ochorením trpia zväčša muži (až 90% chorých), najmä po veku 40 rokov, ženy dna začína postihovať neskôr - hlavne po menopauze (vek nad 55 rokov).

 

Ak sa chcete dozvedieť viac o dne, môžete si prečítať náš článok - Dna: vznik a liečba.

 

2. Prejavy dny

Dna je charakterizovaná najmä nečakanými, silnými záchvatmi bolesti, opuchom, začervenaním a citlivosťou jedného alebo viacerých kĺbov, najčastejšie sa prejavuje na palci na nohe.

Príznaky dny:

·       zápal – postihnuté kĺby sú opuchnuté, miesto opuchu je začervenané, lesklé, citlivé na tlak, na dotyk teplejšie a celkovo bolestivé

·       náhle trhavé záchvaty bolesti - intenzívna bolesť kĺbov, ktorá býva najzávažnejšia v prvých 4-12 hodinách od začiatku záchvatu. Správna liečba skracuje bolesti, ktoré ustupujú v priebehu 24-36 hodín, bez liečby bolesti spontánne ustupujú až po 7-10 dňoch

·       pretrvávajúce nepohodlie – po odznení najsilnejších bolestí nepohodlie v kĺboch trvá niekoľko dní až týždňov, neskoršie záchvaty budú pravdepodobne pretrvávať dlhšie a postihnú viac kĺbov

·       obmedzený rozsah pohybu postihnutého kĺbu, čo sa postupom choroby stále zhoršuje

·       iné prejavy: horúčka, malátnosť, tráviace ťažkosti, poruchy zraku, nervové a svalové bolesti

Záchvaty dny môžu opakovane prichádzať a odchádzať v rôznych intervaloch (týždne až roky).

 

Ak Vás zaujala téma dny a chceli by ste sa o nej dozvedieť ešte viac, odporúčame vám preštudovať si nasledujúci článok a štúdiu zamerané na všeobecné informácie, ale aj na možnosti a formy liečby dny.

 

Ak sa u vás vyskytol opuch, citlivosť, bolesť, začervenanie jedného alebo viacerých kĺbov spojené s ich vyššou teplotou, obmedzeným pohybom postihnutého kĺbu a záchvatmi intenzívnej bolesti, ktoré nastupujú najmä v noci a budia Vás zo spánku, mali by ste vyhľadať lekára špecialistu – reumatológa, ktorý vyšetrí Vaše ochorenie a v nadväznosti na to určí spôsob liečby. Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.

MUDr. Andrea Tomašovicová