TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Renálna kolika: čo to je a aké má prejavy?

1. Čo je renálna kolika?

Renálna kolika (inak aj obličková kolika, ľadvinová kolika) je nepríjemný a veľmi bolestivý stav, ktorý nastáva pri poruche odtoku moču z tela, zvyčajne trvá 20-60 minút, výnimočne aj dlhšie. Najčastejším dôvodom býva kameň blokujúci močové cesty, preto sa tento článok zameriava na problematiku koliky spôsobenej konkrementom (obličkový kameň, močový kameň). Koliky môžu vyvolať aj iné poruchy močového traktu (iné prekážky, infekcie, kŕče, striktúra).

Kamene môžu vznikať v ktorejkoľvek časti močového systému – v obličkách, močovom mechúre alebo v močovodoch. Veľkosť takýchto kameňov môže byť rôzna – od veľkosti zrnka piesku až po veľkosť golfovej loptičky. Malé kamienky sa zvyčajne bezproblémovo vyplavujú z tela močom. Čím sú kamene väčšie, tým bolestivejšie situácie môžu spôsobovať. V závislosti od veľkosti a umiestnenia kameňa sa obličková kolika môže pohybovať od miernej až po extrémne ťažkú a závažnú.

Bolesti spôsobené kameňmi v močovom trakte nie sú novodobým ochorením, sú známe z dávnej minulosti – prvý písomný doklad o nich pochádza z obdobia cca 500 rokov pr. n. l.

Podľa odhadov trpí v súčasnosti obličkovou kolikou okolo 5% populácie, u mužov sa vyskytuje až dvakrát častejšie ako u žien. V dôsledku dietetických faktorov má výskyt ochorenia vo vyspelých krajinách sveta stúpajúci trend. Bez potrebnej liečby je pravdepodobnosť opakovania renálnej koliky až 60-percentná.

 

Ak sa chcete dozvedieť viac o renálnych kolikách, môžete si prečítať náš článok – Renálna kolika: vznik a liečba.

 

2. Prejavy renálnej koliky

Prejavom renálnej koliky je prudká, šokujúca, kŕčovitá bolesť v boku na postihnutej časti tela, medzi dolnými rebrami a bokom, ktorá môže vyžarovať do chrbta, slabín, podbruška a vnútornej časti stehien. Obyčajne prichádza bez predchádzajúcich príznakov a vo vlnách, často ju sprevádza horúčka, potenie, nevoľnosť, zvracanie, únava, bolestivé močenie, prítomnosť krvi v moči alebo zakalený či páchnuci moč.

V niektorých prípadoch môže byť bolesť obličkovej koliky natoľko intenzívna, že narúša kvalitu života a môže spôsobiť kolaps - zastavenie vylučovania moču znamená hromadenie odpadových látok v organizme a môže viesť k akútnemu zlyhaniu obličiek (dôsledok: trvalé poškodenie obličiek alebo smrť).

 

Ak Vás zaujala téma renálnej koliky a chceli by ste sa o nej dozvedieť ešte viac, odporúčame Vám preštudovať si nasledujúci článok a štúdiu zamerané na všeobecné informácie a na problematiku liečby renálnej koliky.

 

Ak sa u vás vyskytli príznaky ako je prudká, šokujúca, kolísavá bolesť v boku a chrbte pod rebrami, bolesť vyžarujúca do podbruška, slabín, rozkroku a vnútornej časti stehien, bolestivé močenie, prítomnosť krvi v moči, zakalený alebo páchnuci moč, nevoľnosť, zvracanie, únava, horúčka a potenie, mali by ste navštíviť odborného lekára – nefrológa, ktorý diagnostikuje vaše ochorenie a určí spôsob liečby. Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.

Prof. MUDr.Karína Furková
Nefrológ, Poliklinika Vajnorská