TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Tuberkulóza: čo to je a aké má prejavy?

1. Čo je tuberkulóza?

Tuberkulóza (TBC, ľudovo nazývaná suchoty) je zdĺhavé a závažné infekčné ochorenie, ktoré postihuje najčastejšie pľúca, no môže napadnúť aj iné tkanivá a orgány (napr. kosti, kĺby, obličky, črevá, chrbtica, koža, mozog). Choroba sa vyskytuje u ľudí aj u zvierat. Baktérie spôsobujúce tuberkulózu sa šíria z chorého človeka na iného človeka drobnými kvapôčkami, ktoré do vzduchu uvoľňujú infekčné osoby pri kašli a kýchaní. Minimálna inkubačná doba sú 3 týždne, maximálna inkubačná doba je 8 týždňov.

Infekcie tuberkulózy, ktoré boli vo vyspelých krajinách kedysi zriedkavé a potlačené na minimum vďaka očkovaniu, zvýšenej hygiene a pokrokom v chemoterapii (antibiotiká), sa začali zvyšovať po roku 1985, čiastočne kvôli objaveniu sa vírusu HIV, ktorý spôsobuje AIDS. HIV oslabuje imunitný systém, takže nemôže bojovať s baktériami TBC. Celkovo možno povedať, že ľudia s poruchami imunity majú zvýšené riziko tohto ochorenia. Liečba tejto vysoko nákazlivej choroby je podľa zákona povinná, prebieha v nemocnici a je komplikovaná kvôli vysokej schopnosti mnohých kmeňov tuberkulózy odolávať liekom, ktoré sa pri nej najčastejšie používajú. Ľudia s aktívnou tuberkulózou musia dlhodobo užívať viacero druhov liekov, aby sa zbavili infekcie a zabránili rezistencii na antibiotiká. Neliečená tuberkulóza spôsobuje smrť asi polovici ľudí postihnutých týmto ochorením.

 

Ak sa chcete dozvedieť viac o tuberkulóze, môžete si prečítať náš článok – Tuberkulóza: vznik a liečba.

 

2.Prejavy tuberkulózy

Tuberkulóza môže byť latentná (bezpríznaková) a vtedy nie je nákazlivá. Jej prítomnosť sa dá zistiť len špeciálnymi krvnými a kožnými testami. Aktívna infekcia nemá v prvom štádiu špecifické prejavy – najprv je to len trvalo zvýšená únava, strata chuti do jedla a chudnutie. Najčastejšou formou TBC je tuberkulóza pľúc, ktorá sa prejavuje ako zápal pľúcneho tkaniva. Napadnuté tkanivá podliehajú rozpadu a na ich miestach sa v pľúcach tvoria dutiny.

K prejavom a príznakom TBC pľúc patria:

  • dlhodobý dráždivý kašeľ (tri a viac týždňov)
  • vykašliavanie hlienu a v neskoršom štádiu choroby aj krvi
  • dýchavičnosť
  • zvýšená telesná teplota, horúčka a nočné potenie
  • únava a malátnosť
  • znížená chuť do jedla a strata telesnej hmotnosti
  • bolesť na hrudníku alebo bolesť spojená s dýchaním alebo kašľom

Keď sa tuberkulóza vyskytne mimo pľúc, prejavy a príznaky sa líšia v závislosti od príslušných orgánov. Napríklad tuberkulóza chrbtice môže spôsobiť bolesť chrbta a tuberkulóza v obličkách sa môže prejaviť krvou v moči.

 

Ak Vás zaujala téma tuberkulózy a chceli by ste sa o nej dozvedieť ešte viac, odporúčame Vám preštudovať si nasledujúci článok a štúdiu zamerané na všeobecné informácie, komplikácie ochorenia a na problematiku liečby TBC.

 

Ak sau vás vyskytli príznaky ako je únava a malátnosť, strata chuti do jedla a nevysvetliteľná strata hmotnosti, zvýšená teplota, horúčka, nočné potenie, pretrvávajúci dráždivý kašeľ, vykašliavanie hlienu alebo krvi, dýchavičnosť, bolesť na hrudníku alebo si myslíte, že ste boli vystavení TBC, mali by ste ihneď navštíviť pneumológa, pretože choroba ohrozuje váš život. Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.

MUDr. Yvonna Mihalecová

Pľúcny lekár - pneumológ