TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Endometrióza a jej prejavy

1. Čo je endometrióza ?

Endometrióza je najčastejšie gynekologické ochorenie žien, ktoré sa u nich vyskytuje najmä v reprodukčnom období (20-40 rokov), ale postihuje aj staršie ženy. Je to nezhubné ochorenie, ale zároveň je to bolestivá porucha, pri ktorej sa vyskytujú dlhodobé silné bolesti v podbrušku najmä počas menštruácie a často aj pri pohlavnom styku.

Názov ochorenia je odvodený od latinského „endometrium“, čo v preklade znamená vnútorná sliznica (výstelka) dutiny maternice. Endometrióza je výskyt ložísk endometria na miestach mimo maternice, kde po usadení rastie, najčastejšie postihuje vaječníky, vajíčkovody a tkanivo lemujúce panvu. Zriedkavo sa endometriálne tkanivo môže šíriť aj mimo panvové orgány.

Môže spôsobiť problémy s plodnosťou a byť príčinou mimomaternicového tehotenstva, keď sa vajíčko usídli na sliznici mimo maternice, najmä vo vajcovode alebo vaječníku.

 

Ak sa chcete dozvedieť viac o endometrióze, môžete si prečítať náš článok - Endometrióra: vznik a liečba.

 

 2. Prejavy endometriózy

Primárnym príznakom endometriózy je panvová bolesť, často spojená s menštruačným obdobím. Aj keď mnoho žien počas menštruácie prežíva kŕče, pacientky s endometriózou zvyčajne popisujú menštruačné bolesti, ktoré sú oveľa horšie ako obvyklé stavy. Bolesť sa časom môže stupňovať.

Medzi bežné prejavy endometriózy patria:

  • bolestivé obdobia (dysmenorea). Panvová bolesť a kŕče môžu začať už niekoľko dní pred menštruáciou a trvať až po menštruáciu. Môžu sa spájať s bolesťami krížov a brucha
  • bolesť pri pohlavnom styku (počas sexu alebo po ňom)
  • bolesť s pohybom čriev alebo močením – najčastejšie počas menštruácie
  • nadmerné krvácanie – príležitostná silná menštruácia alebo krvácanie medzi menštruáciami (intermenštruačné krvácanie)
  • prítomnosť krvi v moči, stolici
  • neplodnosť
  • ďalšie príznaky: únava, hnačka, zápcha, nadúvanie alebo nevoľnosť, najmä počas menštruácie

Závažnosť bolesti nemusí byť spoľahlivým indikátorom rozsahu stavu. Môže byť mierna endometrióza so silnými bolesťami alebo pokročilá endometrióza s malými alebo žiadnymi bolesťami.

 

Ak Vás zaujala téma endometriózy a chceli by ste sa o nej dozvedieť ešte viac, odporúčame si preštudovať nasledujúci článok a štúdiu zamerané na všeobecné informácie a na možné komplikácie spojené s problematikou liečby endometriózy.

 

Ak sa u vás vyskytnú akékoľvek príznaky endometriózy, ku ktorým patria najmä stupňujúce sa silné panvové bolesti a kŕče počas menštruačného obdobia, ale aj bolesti počas sexu alebo po ňom, nadmerné krvácanie, prítomnosť krvi v moči a stolici, únava, prípadne problémy s plodnosťou, mali by ste vyhľadať Vášho gynekológa. Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.

MUDr. Ľubor Lauda

Gynekológ - gynekológia