TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Endometrióza: vznik a liečba

1. Čo spôsobuje endometriózu ?

Presná príčina vzniku endometriózy nie je úplne istá. Možné vysvetlenia zahŕňajú:

  • spojenie viacerých rizikových faktorov (anatomické, genetické, hormonálne, imunologické)
  • retrográdna menštruácia, pri ktorej sa menštruačná krv obsahujúca endometriálne bunky nevylučuje z tela, ale prúdi vajíčkovodmi späť do panvovej dutiny. Tieto bunky endometria sa držia na panvových stenách a povrchoch panvových orgánov, kde rastú a v priebehu každého menštruačného cyklu pokračujú v ich zahusťovaní a krvácaní
  • transformácia peritoneálnych buniek, ktoré lemujú vnútornú stranu brucha - na bunky podobné endometriu, transformácia embryonálnych buniek
  • chirurgická implantácia jazvy - bunky endometria sa môžu pripojiť k chirurgickému rezu
  • transport endometriálnych buniek cievami alebo tkanivovým systémom do iných častí tela
  • porucha imunitného systému, kedy telo nerozozná a neničí tkanivo podobné endometriu, ktoré rastie mimo maternicu

 

Ak sa chcete dozvedieť viac o endometrióze, môžete si prečítať náš článok - Endometrióra a jej prejavy.

 

2. Aké sú možnosti liečby endometriózy ?

V súčasnosti neexistuje terapia, ktorá by viedla k trvalému vyliečeniu endometriózy. Všetko liečebné úsilie smeruje k úľave od bolestí, k zmenšeniu alebo odstráneniu endometrických ložísk, k snahe o zachovanie plodnosti a zabráneniu návratu ochorenia. Súčasná medicína dokáže liečiť väčšinu komplikácií spôsobených endometriózou, ktoré bránia gravidite. Túžba po dieťati a následné tehotenstvo rieši dočasne problém s endometriózou.

Endometrióza môže byť náročná na zvládnutie. Čím je žena v čase vzniku ochorenia mladšia, tým ťažší priebeh choroby sa predpokladá.

Liečba endometriózy je individuálna, zvyčajne zahŕňa medikamenty alebo chirurgický zákrok. Závisí od umiestnenia ložísk endometria, stupňa závažnosti a individuálnych preferencií (možná budúca gravidita).

Zvyčajne sa začína vyskúšaním konzervatívnych liečebných postupov, v prípade zlyhania takejto liečby je možný aj chirurgický zákrok.

Proti bolestiam a na zmiernenie menštruačných kŕčov možno využiť bežné voľnopredajné prostriedky (analgetiká).

V prípade problémov s otehotnením sa odporúča hormonálna liečba v kombinácii s liekmi proti bolesti.

 

Ak Vás zaujala téma endometriózy a chceli by ste sa o nej dozvedieť ešte viac, odporúčame si preštudovať nasledujúci článok a štúdiu zamerané na všeobecné informácie a na možné komplikácie spojené s problematikou liečby endometriózy.

 

Ak sa u vás vyskytnú stupňujúce sa silné panvové bolesti a kŕče počas menštruačného obdobia, ale aj bolesti počas sexu alebo po ňom, nadmerné krvácanie, prítomnosť krvi v moči a stolici, únava, prípadne problémy s plodnosťou, sú to príznaky endometriózy, preto by ste mali vyhľadať Vášho gynekológa. Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.

MUDr. Ľubor Lauda

Gynekológ - gynekológia