TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Chlamýdie: príznaky, inkubačná doba a odporúčaná liečba

1. Popis choroby

Chlamýdiová infekcia – chlamýdióza (lat. Chlamydia) je jedna z najčastejšie sa vyskytujúcich sexuálne prenosných chorôb, ktorá je spôsobená baktériami Chlamydia trachomatis – sú to vysokoinfekčné baktérie, šanca nakaziť sa pri nechránenom pohlavnom styku je 60% (šanca nakaziť sa infekciou HIV je 0,3-0,6%.). Táto baktéria postihuje mužov aj ženy a vyskytuje sa vo všetkých vekových skupinách, najčastejšie však medzi mladými ženami. Infekciu nie je ťažké liečiť, keď už viete, že ju máte, ale nepreliečená forma môže viesť k vážnejším zdravotným problémom. Chlamýdie môžu poškodiť reprodukčné orgány (ich inkubačná doba je krátka) preto je skorá diagnostika nevyhnutná. Z hľadiska pohlavného zdravia sa jedná o veľmi vážne ochorenie. Domáca liečba bylinkami alebo iné alternatívne liečby nemôžu nahradiť odbornú terapiu od lekára.

 

2. Diagnostika

V začiatočnom štádiu ochorenia chlamýdie nemajú príznaky alebo sú len veľmi mierne. Prvé príznaky sa vyskytnú zvyčajne po jednom až dvoch týždňoch od nákazy a aj keď sa vyskytnú, môžu byť len nepatrné, takže na začiatku ochorenia je ich ľahké prehliadnuť. Medzi najčastejšie príznaky patria: bolestivé močenie a bolesť v dolnej časti brucha, u žien: vaginálny výtok, bolestivý pohlavný styk, krvácanie medzi obdobiami a po sexe, u mužov: bolesti semenníkov. Chlamydia trachomatis môže tiež infikovať konečník, tento tip infekcie spôsobuje príznaky ako bolesť konečníka, výtok alebo aj krvácanie. Existuje aj chlamýdiová infekcia očí, ktorá vzniká kontaktom očí s infikovanými sekrétmi. Najčastejšie sa chlamýdie šíria vaginálnym, orálnym a análnym sexom. Je taktiež možné, že matka prenesie chlamýdie na svoje dieťa počas pôrodu, čo u novorodenca spôsobuje zápal pľúc alebo závažnú infekciu očí. Všeobecného lekára alebo gynekológa by ste mali vyhľadať, ak máte výtok z pošvy, penisu alebo konečníka alebo ak trpíte bolesťami počas močenia. Návšteva lekára je potrebná aj keď sa vám váš sexuálny partner prizná, že má chlamýdie. Lekár vám predpíše antibiotiká na preliečenie, aj keď nemáte žiadne príznaky.

 

3. Prevencia

Najbezpečnejším spôsobom, ako zabrániť infekcii baktériami chlamydia trachomatis je:

  • používanie kondómov počas každého sexuálneho styku (správne použitie kondómov počas sexuálneho styku znižuje riziko infekcie),
  • obmedzenie počtu sexuálnych partnerov (v prípade ak máte viac sexuálnych partnerov, vystavujete sa vysokému riziku nákazy chlamýdiami a inými sexuálne prenosnými infekciami...) a
  • ak ste sexuálne aktívny, najmä ak máte viacerých partnerov, mali by ste pravidelne absolvovať preventívne vyšetrenie na sexuálne prenosné infekcie.

 

4. Liečba

Na liečbu chlamýdiovej infekcie sa používajú antibiotiká, ktoré je potrebné brať denne po dobu 5 až 10 dní. Vo väčšine prípadov infekcia ustúpi do jedného až dvoch týždňov, počas tejto doby by ste sa mali zdržať sexu. Váš sexuálny partner tiež potrebuje liečbu, aj keď nemajú príznaky inak môže infekciu preniesť ďalej. Samotné ochorenie alebo jeho liečba vám v budúcnosti neposkytuje imunitu proti ďalšej nákaze.

 

Cítite niektoré z týchto príznakov? Objednajte sa k lekárovi!