TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Nádory obličiek: čo sú a aké majú prejavy?

1. Čo sú nádory obličiek?

Nádory obličiek (inak aj nádorové ochorenie obličiek, obličkové nádory) sú hmoty, ktoré vznikajú menením a abnormálnym rastom buniek v tkanive obličiek a časom vytvoria masu nazývanú nádor. Niektoré obličkové útvary sú benígne (nezhubné) a niektoré malígne (zhubné – rakovinové), nádory môžu rásť pomaly, ale aj rýchlo. Jeden zo štyroch nádorov je benígny a vo väčšine prípadov sú to menšie novotvary – predstavujú lokalizované masy, ktoré sa nerozširujú do ďalších orgánov. Väčšie výrastky sú pravdepodobne rakovinotvorné. Agresívne nádory sa môžu vytvárať, rásť a šíriť veľmi rýchlo. Väčšina nádorov sa zo začiatku nijako neprejavuje a v ranom štádiu rastu sú často objavené len pri diagnostikovaní a liečbe iného stavu. Výskyt nádorov obličiek za posledných päť dekád výrazne vzrástol, čo sa dáva do súvisu so znečistením životného prostredia a zvýšeným kontaktom ľudí s chemikáliami.

Nádory obličiek sa môžu vyskytovať v každom veku, u detí len veľmi zriedka, pravdepodobnosť postihnutia chorobou rastie s vekom – najmä u ľudí nad 75 rokov. Ochorenie viac postihuje mužov ako ženy, u mužov väčšinou vo veku 50-70 rokov. V prípade, že je nádor malígny, ide o rakovinu obličiek.

Typy nezhubných nádorov obličiek:

·       renálny adenóm – najbežnejšia forma, typické sú malé výrastky, príčina vzniku nie je známa

·       renálny onkocytóm – zvyčajne je asymptomatický, môže vyrásť do pomerne veľkým rozmerov

·       angiomyolipóm  - je zriedkavý, najčastejšie býva spôsobený dedičnou genetickou mutáciou

·       fibróm – nádory z vláknitého tkaniva v obličkách, na obličkách alebo okolo nich, príčina neznáma

·       lipóm – zriedkavý nádor z tukových buniek, vyskytujú sa najmä u žien stredného veku

Typy zhubných nádorov obličiek:

·       renálny bunkový karcinóm – najbežnejšia forma u dospelých – 85% rakoviny obličiek, zvyčajne sa vyvíja ako jeden nádor v jednej obličke, no môže postihnúť obe, najčastejšie metastázuje do kostí, pľúc a centrálneho nervového systému

·       rakovina z prechodných buniek – karcinóm z prechodných buniek začína v oblasti obličkovej panvičky (spojenie močovodu s hlavnou časťou obličiek), 6%-7% všetkých nádorov obličiek  

·       renálny sarkóm – najzriedkavejšia forma, predstavuje 1% prípadov, neliečený renálny sarkóm sa rýchlo šíri do blízkych orgánov a kostí

·       Wilmsov nádor – najbežnejší typ rakoviny obličiek u detí, tvorí okolo 5% detských rakovín

 Rakovinový nádor sa môže rozšíriť do iných tkanív a životne dôležitých orgánov (metastázy), preto  čím skôr je diagnostikovaná rakovina obličiek, tým sú väčšie šance na prežitie, lebo aj tu platí to, čo pri každom zhubnom nádore: čím skôr sa začne s terapiou, tým je pravdepodobnosť úspešnosti liečby vyššia.

 

Ak sa chcete dozvedieť viac o nádoroch obličiek, môžete si prečítať náš článok – Nádory obličiek: vznik a liečba.

 

2. Prejavy nádorov obličiek

V počiatočných štádiách svojho vzniku býva obličkový nádor bezpríznakový, neskôr sa prejavuje najmä krvou v moči, bolesťou v boku a hmatateľnosťou novotvaru.  

Príznaky a prejavy nádorov obličiek:

·       hlavným a často jediným prejavom je krv v moči (hematúria)

·       bolesť v oblasti obličiek alebo v podbruší, pretrvávajúca bolesť na jednej strane chrbta

·       hmatateľná hrčka v oblasti obličiek

·       strata chuti do jedla, nevoľnosť, vracanie, nevysvetliteľné chudnutie,

·       problémy so zrakom, únava, teplota, anémia, vysoký krvný tlak, bolesť kostí

·       u žien nadmerný rast vlasov, u mužov zväčšenie žíl nachádzajúcich sa v miešku

 

Ak Vás zaujala téma nádorov obličiek a chceli by ste sa o nich dozvedieť ešte viac, odporúčame Vám preštudovať si nasledujúci článok a štúdiu zamerané na všeobecné informácie a na problematiku liečby obličkových nádorov.

 

Ak sa u vás vyskytli príznaky ako je krv v moči, bolesť v oblasti obličiek alebo v podbruší, pretrvávajúca bolesť na jednej strane chrbta, hmatateľná hrčka v oblasti obličiek, strata chuti dojedla, nevoľnosť, vracanie, nevysvetliteľné chudnutie, problémy so zrakom, únava, teplota, anémia, vysoký krvný tlak, bolesť kostí, u žien nadmerný rast vlasov, u mužov zväčšenie žíl nachádzajúcich sa v miešku, mali by ste navštíviť odborného lekára – nefrológa, ktorý diagnostikuje vaše ochorenie a určí spôsob liečby. Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.

Prof. MUDr.Karína Furková
Nefrológ, Poliklinika Vajnorská