TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Nádory obličiek: vznik a liečba

1. Čo spôsobuje vznik nádorov obličiek?

Presná príčina vzniku nádorového ochorenia obličiek nie je úplne známa. Existuje však viacero rizikových faktorov alebo chorôb, ktoré môžu zvýšiť možnosť tvorby nádorov obličiek a ktoré sa s nádormi obličiek dávajú do súvislosti. Rizikové faktory rozdeľujeme na vonkajšie a vnútorné.

 Vonkajšie rizikové faktory vzniku nádorov obličiek:

·       obezita - čím vyššia nadváha, tým vyššie riziko

·       zlá strava - veľký príjem tukov, bielkovín, mliečnych výrobkov a kávy, málo zeleniny a ovocia

·       fajčenie – riziko sa úmerne zvyšuje s dobou a intenzitou fajčenia

·       vysoký krvný tlak

·       liečba dialýzou, radiačná terapia, niektoré lieky

·       vystavenie organizmu chlórovým chemikáliám, kontakt s ťažkými kovmi – kadmium, olovo, ortuť

Vnútorné rizikové faktory vzniku nádorov obličiek:

·       genetická predispozícia (nádor sa vyskytuje v rodine)

·       Von Hippel-Lindauova choroba (dedičná porucha, ktorá spôsobuje nerakovinové nádory v krvných cievach – najmä v očiach a na mozgu)

·       iné ochorenie – tuberózna skleróza (spôsobuje záchvaty a poruchy intelektu ako aj tvorbu nádorov v rôznych orgánoch)

 

Ak sa chcete dozvedieť viac o nádoroch obličiek, môžete si prečítať náš článok – Nádory obličiek: čo sú a aké majú prejavy?

 

2. Aké sú možnosti liečby nádorov obličiek?

Existuje veľa rôznych možností liečby nádorov obličiek a prognóza je dobrá, ak sa terapia začne včas. Pre účinný boj s chorobou je potrebné ochorenie čo najvčasnejšie odhaliť a určiť správnu diagnózu – stanovuje lekár na základe anamnézy a klinického vyšetrenia:

-       anamnéza: zisťovanie rodinnej predispozície ochorenia, súčasných problémov pacienta (napr. bolesti, krv v moči), iné ochorenia, užívanie medikamentov, prekonané choroby a operácie

-       fyzické vyšetrenie: prehmatanie brucha

-       testy: laboratórne vyšetrenie krvi a moču, biopsia (zisťovanie, či sa jedná o cystu alebo nádor)

-       cystoskopia: prezretie si vnútra tela pomocou tenkej, osvetlenej flexibilnej trubice (cystoskop)

-       zobrazovacie metódy: ultrazvuk brucha a panvy, CT, MRI, pozitrónová emisná tomografia

-       pri zhubnom nádore: ďalšie vyšetrenia zamerané na zisťovanie rozšírenia do iných častí tela

Obličkové nádory vyžadujú odbornú liečbu. Pri zhubnom nádore závisí šanca na uzdravenie od typu a štádia rakoviny – zisťuje sa umiestnenie a veľkosť nádoru, rýchlosť rastu nádoru, rozsah ovplyvnenia lymfatických uzlín chorobou, miera rozšírenia rakoviny (či je len v obličkách alebo sa rozšírila do iných tkanív a orgánov v tele), ako aj od celkového zdravotného stavu a veku pacienta. Nádor obličiek má štyri štádiá – čím je štádium vyššie, tým je liečba menej úspešná. 

Liečba nádorov obličiek:

-       operácia - čiastočná alebo radikálna nefrektómia (t. j. odstránenie časti alebo celej obličky). Poodstránení jednej obličky zvyčajne je druhá oblička schopná vykonávať prácu oboch obličiek.

-       ablácia - ihla zavedené cez kožu do nádoru obličky ničí rakovinové bunky – ich mrazenie studeným plynom (kryoablácia) alebo teplom – elektrickým prúdom (rádiofrekvenčná ablácia)

-       radiačná terapia - liečba ožiarením sa najčastejšie využíva na zmiernenie symptómov (bolesť)

-       cielená lieková terapia – typ liečby, ktorý cielene zabíja rakovinové bunky, zdravé nepoškodzuje

  • imunoterapia – posilňuje prirodzenú obranyschopnosť tela v boji proti rakovine (zabraňuje alebo spomaľuje rast rakovinových buniek, zastavuje šírenie rakoviny do iných častí tela, pomáha imunitnému systému lepšie pracovať pri ničení rakovinových buniek)
  • vakcíny proti rakovine – trénujú imunitný systém, aby rozpoznal a zničil rakovinové bunky
  • chemoterapia – látky obmedzujúce množenie alebo hubiace rakovinové bunky, podávajú sa orálne alebo intravenózne, vo všeobecnosti sú dobre tolerované

Možnou prevenciou nádorov obličiek je ovplyvňovanie vonkajších rizikových faktorov (obmedzenie fajčenia, zmena stravovacích návykov, strava bohatá na vitamíny, dostatok pohybu) a skríning u ľudí, ktorí prekonali náhlu cievnu mozgovú príhodu, u pacientov s anémiou, s pozitívnou rodinnou anamnézou.

Hlavným cieľom liečby zhubných obličkových nádorov je vyliečenie rakoviny a ochrana funkcie obličiek – to je dôležité najmä u pacientov s jednou obličkou alebo s iným ochorením obličiek.

 

Ak Vás zaujala téma nádorov obličiek a chceli by ste sa o nich dozvedieť ešte viac, odporúčame Vám preštudovať si nasledujúci článok a štúdiu zamerané na všeobecné informácie a na problematiku liečby obličkových nádorov.

 

Ak sa u vás vyskytli príznaky ako je krv v moči, bolesť v oblasti obličiek alebo v podbruší, pretrvávajúca bolesť na jednej strane chrbta, hmatateľná hrčka v oblasti obličiek, strata chuti dojedla, nevoľnosť, vracanie, nevysvetliteľné chudnutie, problémy so zrakom, únava, teplota, anémia, vysoký krvný tlak, bolesť kostí, u žien nadmerný rast vlasov, u mužov zväčšenie žíl nachádzajúcich sa v miešku, mali by ste navštíviť odborného lekára – nefrológa, ktorý diagnostikuje vaše ochorenie a určí spôsob liečby. Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.

Prof. MUDr.Karína Furková
Nefrológ, Poliklinika Vajnorská