TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Pankreatitída: čo to je a aké má prejavy?

1. Čo je pankreatitída?

Pankreatitída je zápal (opuch) pankreasu - dlhej, plochej žľazy, ktorá na nachádza za žalúdkom v hornej časti brucha a spája sa so začiatkom tenkého čreva. Pankreas (podžalúdočná žľaza) produkuje tráviace enzýmy (rozkladajú sacharidy, bielkoviny a tuky z potravy), ktoré uvoľňuje do tenkého čreva a hormóny, ktoré uvoľňuje do krvi – jeden z nich je inzulín (pomáha regulovať množstvo cukru v krvi).

Pankreatítda môže byť mierna, ale aj závažná až smrteľná. Mierne prípady ochorenia sa liečbou zlepšujú, ale ťažké prípady môžu spôsobiť život ohrozujúce stavy: keď je pankreas zapálený, silné tráviace enzýmy, ktoré vytvára, môžu poškodiť jeho tkanivo a ťažký zápal môže spôsobiť komplikácie – v dôsledku šíriacej sa infekcie do okolitých tkanív a vzdialených orgánov môžu uvoľnené zápalové bunky a toxíny poškodiť napr. pľúca, obličky a srdce (multiorgánové zlyhanie).

Formy pankreatitídy:

akútna – náhly, krátky zápal (trvá niekoľko dní), ktorý môže mať ľahký, ťažší alebo veľmi ťažký priebeh spôsobujúci úmrtie

chronická – pretrvávajúci zápal (vyskytuje sa mnoho rokov), ktorý môže viesť k trvalému poškodeniu pankreasu a ďalších životne dôležitých orgánov

Pri oboch formách je odborná lekárska starostlivosť nevyhnutná a liečba sa spája s úpravou stravovania (rozsiahle dietetické obmedzenia). Nezmenená životospráva (najmä nadmerné konzumovanie alkoholu) s veľkou pravdepodobnosťou spôsobí ďalší akútny, zvyčajne veľmi bolestivý záchvat. Pankreatída sa zväčša vyznačuje vysokou intenzitou bolesti (akútna alebo pretrvávajúca bolesť brucha). Vo väčšine prípadov môže liečba spojená so zmenami životného štýlu dopomôcť k plnému zotaveniu a zabrániť ďalším epizódam akútnej pankreatitídy. Chronická pankreatitída pretrváva, ale za odbornej pomoci lekára sa jej príznaky dajú zvládnuť a spolu s tým možno zabrániť aj komplikáciám ochorenia.

 

Ak sa chcete dozvedieť viac o pankreatitíde, môžete si prečítať náš článok – Pankreatitída: vznik a liečba.

 

2. Prejavy pankreatitídy

Symptómy pankreatitídy sa môžu líšiť v závislosti od jej typu, ale môžu byť aj podobné.

Príznaky akútnej pankreatitídy:

- stredná až veľmi silná bolesť v hornej časti brucha, ktorá môže vyžarovať do chrbta

- bolesť prichádza náhle alebo sa stupňuje v priebehu niekoľkých dní, bolesť sa zhoršuje po jedle

- nafúknuté brucho, citlivosť brucha na dotyk

- horúčka, rýchly pulz, zrýchlený dych

- nevoľnosť, zvracanie

- zožltnutie (bielka očí, koža)

Príznaky chronickej pankreatitídy:

- nie veľmi silná, ale nepríjemní bolesť v hornej časti brucha, ktorá vystreľuje medzi lopatky, bolesť brucha zhoršujúca sa po jedle

- nevysvetliteľná strata hmotnosti

- zvýšená teplota, zrýchlený tlkot srdca (tachykardia)

mastná, riedka, zapáchajúca stolica

- pocit slabého trávenia, nechutenstvo, chudnutie, nadúvanie, nevoľnosť, zvracanie

- vysoká hladina cukru v krvi a príznaky cukrovky - nadmerný smäd, časté močenie, pocit únavy

- žltá koža

 

Ak Vás zaujala téma pankreatitídy a chceli by ste sa o nej dozvedieť ešte viac, odporúčame Vám preštudovať si nasledujúci článok a štúdiu zamerané na všeobecné informácie a na liečbu pankreatitídy.

 

Ak sa u vás vyskytla bolesť v hornej časti brucha, ktorá môže vyžarovať do chrbta a zhoršuje sa po jedle, nafúknuté brucho, citlivosť brucha na dotyk, horúčka, rýchly pulz, zrýchlený dych, nevoľnosť, zvracanie, nechutenstvo, chudnutie, nadúvanie, mastná, riedka, zapáchajúca stolica, príznaky cukrovky - nadmerný smäd, časté močenie, pocit únavy, zožltnutie bielka očí a kože, mali by ste navštíviť odborného lekára – internistu, ktorý diagnostikuje problém a určí spôsob liečby. Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.

MUDr. Mária Džupinová,MSc. MBA

Alergológ - imunológ, Internista