TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Sonografia - ultrazvuk: správna príprava na vyšetrenie a jeho priebeh

1. Čo je to sonografia?

Sonografia (iné názvy: ultrasonografia, USG, ultrasonoskopia, echografia, hovorovo: ultrazvuk, slangovo: sono, echo) je moderná, neinvazívna diagnostická zobrazovacia metóda využívajúca fyzikálne vlastnosti ultrazvukového vlnenia s cieľom zobrazenia svalov a vnútorných orgánov (ich veľkosť, štruktúra, patologické zmeny, poruchy – napr. telesné poškodenia, poranenia).

Vyšetrenie ultrazvukom je pri diagnostike ochorení jednou z najefektívnejších metód, pretože lekárovi poskytuje množstvo cenných informácií.

Žiadosť na ultrazvukové vyšetrenie podáva praktický lekár, v odôvodnených prípadoch lekár – špecialista a je aj súčasťou skríningov pri preventívnych prehliadkach (sú hradené zo zdravotného poistenia).

Najznámejšie využitie sonografie je na sledovanie zdravia matky a dieťaťa počas tehotenstva (zvyčajne 4x v priebehu gravidity), ale často sa využíva aj v urgentnej medicíne (rýchle zisťovanie stavu orgánov), v neurológii (prietok krvi cievnym systémom - zúžené a rozšírené cievy, zobrazenie možných prekážok), pri vyšetrovaní ženských reprodukčných orgánov (detekcie nádorov a zápalov), v urológii (poloha a stavy močovo-pohlavného ústrojenstva), v gastroenterológii (diagnostika problémov orgánov v brušnej dutine – pankreas, pečeň, žlčník a žlčové cesty, slezina, lymfatické uzliny a hlavné brušné cievy), v kardiológii (echokardiografia – napr. abnormality, pohybujúci sa obrázok srdečných stien a štruktúr srdca vrátane smeru a rýchlosti krvného prúdu), vyšetrujú sa ním aj časti krku, štítna žľaza, lymfatické uzliny, prsníky alebo povrchy kostí, kĺby a svaly (najmä pri poraneniach ale aj ochoreniach kostrovo-závesného aparátu).

 Snímky USG poskytujú cenné informácie na diagnostikovanie a liečenie rôznych chorôb a stavov.

Ultrasonografia sa môže použiť aj na orientáciu lekárov pri odoberaní vzoriek tkaniva počas biopsie.

 Väčšina vyšetrení ultrazvukom sa vykonáva pomocou ultrazvukového zariadenia mimo tela, hoci niektoré vyšetrenia (srdce, prostata, maternica a vaječníky) zahŕňajú umiestnenie sondy zariadenia do tela.

 

2. Sonografia prsníkov 

Ženy vo veku 20 až 40 rokov by mali absolvovať v rámci preventívnej prehliadky aj preventívne sonografické vyšetrenie prsníkov aspoň raz za dva roky (zisťovanie možných zmien na prsníkoch). V prípade, že sa v rodine pacientky z matkinej strany vyskytla rakovinu prsníka alebo ak užíva hormonálnu antikoncepciu, prípadne užíva hormonálnu substitučnú liečbu v prechode, mala by sonografiu prsníkov absolvovať každý rok (zvýšené riziko vzniku rakoviny prsníka).

Pri USG prsníkov nie je potrebná žiadna diétna príprava alebo predpísaný pitný režim. Tesne pred vyšetrením si žena obnaží hornú polovicu tela tak, aby mala odhalené prsia a oblasť podpazušia. Počas vyšetrenia bude ležať na chrbte na lôžku (ruky by mali byť za hlavou) a lekár aplikuje priesvitný gél, ktorý zlepšuje kontakt medzi telom a sonografickou sondou, na oblasť pŕs a jamiek podpazušia. Lekár môže požiadať ženu o otočenie sa alebo o zmenu polohy, aby sa dali čo najlepšie vyšetriť aj vonkajšie časti prsníkov a podpazušie. Vyšetrenie je bezbolestné, ale keďže sa vykonáva na citlivej oblasti, môže vyšetrovaná cítiť tlak alebo menšie nepohodlie. Vyšetrenie trvá menej ako 30 minút.

 

3. Ako sa pripraviť na sonografické vyšetrenie? 

Niektoré ultrazvukové vyšetrenia nevyžadujú prípravu, avšak niektoré áno:

- na vyšetrenie krku, štítnej žľazy alebo ciev nie je potrebná príprava vopred.
- na vyšetrenie brucha, resp. brušnej dutiny (pečeň, žlčník, pankreas, obličky, slezina, cievy) sa odporúča deň pred vyšetrením nekonzumovať jedlá, ktoré môžu nafukovať (čerstvý chlieb najmä ražný, strukoviny, mliečne výrobky, kapustu) a nepiť sýtené minerálky alebo iné sýtené bublinkové nápoje. Neodporúčajú sa ani akékoľvek potraviny a nápoje, ktoré môžu spôsobovať plynatosť, pretože zvukové vlny sa nešíria dobre cez vzduch (na rozhraní tekutina-plyn sa ultrazvuk absorbuje a obraz je nehodnotiteľný). Odporúča sa mierna diéta 2-3 dni pred vyšetrením (prečistenie tráviaceho traktu), t. j. konzumovať potraviny, ktoré nenafukujú, ako sú napr. ryža, hydinové mäso, vývar, čerstvá alebo tepelne upravená zelenina, obilniny a iné potraviny bohaté na vlákninu. V deň vyšetrenia, resp. 4-8 hodín pred vyšetrením, sa nemá jesť, piť, fajčiť, žuvať žuvačka, cmúľať cukríky (pri neplánovanom vyšetrení to nie je nevyhnutné). Pravidelne užívané lieky sa môžu užiť a zapiť malým množstvom nenasýtenej vody. Malé deti (do troch rokov) môžu jesť max. 3 hodiny pred vyšetrením, potom už nie.

- na vyšetrenie obličiek, močového mechúra, maternice a vaječníkov (orgány nachádzajúce sa v malej panve) sa nevyžaduje príprava niekoľko dní vopred ako v prípade brušnej dutiny. Stačí, ak vyšetrovaná osoba 1-2 hodiny pred vyšetrením vypije 0,5 litra -1 liter tekutiny (nesýtená voda, čaj) a pred vyšetrením sa nesmie vymočiť.
- na vyšetrenie prsníkov nie je potrebná žiadna špeciálna príprava. V prípade užívania liekov ovplyvňujúcich zrážanlivosť krvi (warfarín, anopyrin), je nevyhnutné dopredu informovať odosielajúceho lekára, aby v prípade potreby mohol zmeniť užívanie liekov.

Na ultrazvukové vyšetrenia sa odporúča nosiť voľnejší odev, šperky a cennosti by mali zostať doma.

 

4. Priebeh sonografického vyšetrenia 

Pred vyšetrením si pacient obnaží vyšetrovanú časť tela. Väčšina vyšetrení sa vykonáva v ľahu na lôžku, v prípade potreby vyzve lekár pacienta na zmenu polohy. Na pokožku vyšetrovanej plochy lekár aplikuje špeciálny gél. Gél pomáha predchádzať vzduchovým bublinám, ktoré môžu blokovať zvukové vlny, ktoré vytvárajú obrázky. Zloženie gélu je na vodnej báze a dá sa ľahko odstrániť z pokožky a v prípade potreby aj z oblečenia. Následne lekár pritlačí malé ručné zariadenie proti skúmanej oblasti tela a posúva ho podľa potreby na zachytenie snímok. Po skončení vyšetrenia sa pacient poutiera, oblečie a v priebehu niekoľkých minút dostane výsledok vyšetrenia, ktorý napíše lekár-rádiológ.

Po testovaní môže väčšina ľudí ihneď obnoviť svoje obvyklé aktivity.

Ak sa potrebujete objednať na sonografiu a chcete termín čo najskôr, môžete využiť aj TopDoktor.