TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Zápal stredného ucha: príznaky a liečba

1. Popis choroby

Zápal stredného ucha (lat. Acute otitis media) je zápalové ochorenie vzduchom vyplneného priestoru za ušným bubienkom, ktorý obsahuje drobné kostičky ucha. Infekciu spôsobuje prítomnosť baktérii alebo vírusu v oblasti stredného ucha, často je výsledkom iného ochorenia ako nachladnutia, chrípky alebo aj alergie. Táto infekcia je bežná no deti majú tendenciu byť náchylnejšie na ušné infekcie ako dospelí.

Ušné infekcie sa často prejavujú bolesťou, ktorá po čase zmizne, no niekedy je potrebné nasadiť aj antibiotiká. Niektorí ľudia sú náchylnejší na ušné infekcie, ktoré spôsobujú dlhodobé problémy so sluchom a iné vážne komplikácie.

 

2. Ako sa prejavuje zápal stredného ucha?

Prejavy u detí a u dospelých bývajú rôzne, no spoločné majú to, že nástup príznakov a symptómov je zvyčajne rýchly.  

U detí sa najčastejšie prejavuje bolesťou ucha (najmä v ležiacej polohe), problémami so spánkom, plačom, problémami so sluchom alebo nedostatočnou schopnosťou reagovať na zvukové podnety, horúčkou nad 38°C, výtokom z ucha, bolesťou hlavy a stratou chuti do jedla.  

U dospelých sa najčastejšie prejavuje bolesťou ucha, výtokom z ucha a problémami so sluchom.

 

3. Liečba

Niektoré ušné infekcie zmiznú aj bez antibiotickej liečby, no to čo je najlepšie pre vás alebo pre vaše dieťa určí lekár (napríklad u detí ovplyvňuje vek dieťaťa a vážnosť príznakov výber vhodnej liečby). Liečba bude s najväčšou pravdepodobnosťou zahŕňať lieky proti bolesti, anestetické kvapky a antibiotiká. Ak sa u detí opakovane objavujú ušné infekcie (chronický zápal stredného ucha) alebo nepretržité hromadenie tekutín v uchu po prekonaní zápalu stredného ucha, lekár môže navrhnúť zákrok (myringotómia), ktorý zahŕňa vypustenie tekutiny z oblasti stredného ucha. Počas ambulantného chirurgického zákroku, chirurg vytvorí v ušnom bubienku malú dierku, ktorá mu umožní odsať tekutinu zo stredného ucha. Do otvoru sa umiestni malá trubica (tympanostomická trubica), ktorá pomáha vetrať stredné ucho a zabraňuje hromadeniu ďalších tekutín. Ušný bubienok sa opäť uzavrie po vypadnutí alebo odstránení trubice. Deti, ktoré trpia častými ušnými infekciami alebo majú perzistentnú tekutinu v strednom uchu, sa musia dôkladne sledovať.

Chronická infekcia stredného ucha u dospelých, ktorá má za následok dieru alebo slzu v ušnom bubienku sa lieči dlho a ťažko. Pri tomto druhu infekcie sa často používajú antibiotiká podávané vo forme kvapiek.

Ak u vás dlhšie pretrvávajú príznaky zápalu stredného ucha je dôležité získať presnú diagnózu a podstúpiť ošetrenie u lekára. Ak pozorujete akékoľvek so symptómov u vášho dieťaťa dlhšie ako jeden deň alebo sa vyskytli u dieťaťa mladšieho ako 6 mesiacov mali by ste urýchlene navštíviť lekára! Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.