TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Brušná prietrž - hernia: vznik a liečba

1. Čo spôsobuje vznik brušnej prietrže - hernie?

Pruh patrí k častým ochoreniam a základom jeho vzniku je oslabená brušná stena, t. j. brušná hernia sa môže vytvoriť na miestach so zníženou odolnosťou voči tlaku v brušnej dutine, napr.:

pupočné prietrže – môžu mať vrodený pôvod (10-20% novorodencov), dospelí ju môžu dostať z dôvodu namáhania brušnej oblasti, nadváhy, dlhotrvajúceho silného kašľa, tehotenstva a pôrodu (dôvody častejšieho výskytu pupočných prietrží u žien). Príčinami spôsobujúcimi výskyt týchto hernií môžu byť aj brušné tumory, nádory, opuch brucha. Prejavujú sa vyklenutým pupkom.

slabinové prietrže – tvoria cca 75% zo všetkých herni, častejšie sú u mužov – sú spôsobené oslabenými svalmi, ktoré môžu byť prítomné už od narodenia, oslabenie svalov môže byť spojené so starnutím a opakovaným namáhaním v oblasti brucha a slabín. Môžu sa vyvíjať dlhodobo alebo vzniknúť náhle, napr. pri prudkom pohybe alebo pri nadmernej záťaži. Záťaž môže pochádzať z fyzickej námahy, obezity, tehotenstva, častého kašľa, namáhania sa na toalete v dôsledku zápchy. Slabinové prietrže môžu byť obojstranné, no môžu sa vyskytovať len na jednej strane slabín – naľavo alebo napravo. Prejavujú sa polguľovitým vyklenutím na slabine.

prietrže v jazvách – predstavujú osobitný druh pruhov a vyvíjajú sa na miestach, kde sa po operáciách v oblasti brucha vytvorili jazvy. Dôvodom vzniku jazvových pruhov sú infikované a dlho sa hojace pooperačné rany, obezita, vek nad 60 rokov. Prejavujú sa vyklenutím jaziev.

Rizikové faktory vzniku brušných prietrží:

vrodené: dedičnosť oslabenia brušnej steny, mužské pohlavie pri slabinovom pruhu, ženské pohlavie pre pupočný pruh, vyšší vek, predošlá prietrž, poruchy metabolizmu kolagénu, anatomické pomery

získané: nadváha, obezita, zle hojená pooperačná rana, tehotenstvo a pôrod, opuch brucha, úraz, natiahnutie svalov pri nadmernej námahe

 

Ak sa chcete dozvedieť viac o brušnej prietrži - hernii, môžete si prečítať náš článok – Brušná prietrž - hernia: čo to je a aké má prejavy?

 

2.Aké sú možnosti liečby brušnej prietrže - hernie?

Pri podozrení na vznik pruhu je najlepším riešením vyhľadanie odbornej lekárskej pomoci. Brušná prietrž – hernia sa diagnostikuje na základe anamnézy (najmä príznaky ochorenia – vyklenutie a sprevádzajúce symptómy, bolesť a genetická predispozícia oslabenej brušnej steny), zhodnotenia stavu fyzickým vyšetrením (vyšetrenie podozrivého miesta v stoji aj v ľahu – vizuálne, pohmatom, zatlačením výdute a pomocou tzv. brušného lisu – zakašľania), v prípade nejednoznačných výsledkov fyzického vyšetrenia sa na potvrdenie diagnózy využívajú zobrazovacie testy (RTG, USG/SONO, CT, MRI). Lekár vyhodnotí, či sa jedná o prietrž a o akú jej formu. Ak je potrebná operácia, vyšetrenie sa doplní o krvný test. Operácie sa vykonávajú v celkovej anestézii alebo pri miestnom umŕtvení.

 

Liečba: Dôležitá je včasnosť odborného ošetrenia, pretože zanedbaná prietrž sa môže zväčšiť a bude bolestivejšia, môže viesť ku komplikáciám a prípadne k núdzovej operácii. Po kladnej diagnostike sa väčšina brušných prietrží rieši formou operačného zákroku. Včasný zákrok býva úspešnejší, menej riskantný a ponúka lepšie zotavenie a výsledok. Odsledovanie stavu pruhu a konzervatívny postup sú pomerne zriedkavé a využívajú sa len v prípade prílišného rizika pre pacienta, napr. ak má iné závažné interné ochorenie, u tehotných žien alebo pri odmietnutí operácie – vtedy sa využívajú prietržové pásy.

pupočná prietrž u dieťaťa – častá u novorodencov, pomáha špeciálne prelepovanie a väčšinou sa do dvoch rokov uzavrie (brušné svaly sa spevnia). Operácia sa odporúča, len ak je prietrž veľká alebo sa nezahojí do veku 4-5 rokov dieťaťa – v tomto veku sú riziká chirurgického zákroku malé.

brušná prietrž u dospelého zvyčajne sa rieši invazívnou (operačnou) formou:

- otvorená operácia – defekt sa primárne zašíva a oslabené miesto sa často posilňuje sieťkou

- laparoskopická operácia – minimálne invazívny postup a tiež využíva posilňujúcu sieťku

 

Možnosti prevencie vzniku pruhu sú obmedzené – zdravý životný štýl (strava bohatá na vlákniny a dostatočný pitný režim – zabraňujú zápcham, udržiavanie ideálnej hmotnosti, nefajčiť, dostatok pohybu zameraného na posilňovanie brušných svalov – jazda na bicykli, rýchla chôdza, rekreačný beh), liečba dlho trvajúceho kašľa, obmedzenie dvíhania ťažkých bremien.

 

Ak Vás zaujala téma hemoroidov a chceli by ste sa o nej dozvedieť ešte viac, odporúčame Vám preštudovať si nasledujúci článok a štúdiu zamerané na všeobecné informácie a na liečbu hemoroidov.

 

Ak sa u vás vyskytlo svrbenie, pálenie alebo podráždenie v análnej oblasti, bolesť alebo nepohodlie okolo konečníka najmä pri sedení, opuch, zápal, začervenaná koža, pocit napätia alebo tupého tlaku pri konečníku, tvrdá hrčka v blízkosti konečníka, hlienovitý sekrét, bolesť pri stolici prípadne aj zápcha, malátnosť, únava a mdloby, mali by ste navštíviť odborného lekára – gastroenterológa, ktorý diagnostikuje váš problém a určí spôsob liečby. Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.


MUDr. Jaroslav Ulický

Gastroenterológ