TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Kŕčové žily: príčiny, príznaky a liečba

1. Čo sú to kŕčové žily?

Kŕčové žily sú zväčšené, predĺžené a skrútené povrchové žily, ktoré sa najčastejšie vyskytujú na nohách. Akákoľvek povrchová žila sa môže takto zmeniť ale najčastejšie sú postihnuté žily na nohách. Je to preto, že kráčajúca alebo vzpriamená poloha tela zvyšuje tlak v žilách v dolnej polovici tela.

Pre mnoho ľudí sú kŕčové žily alebo pavúčie žily (miernejší prejav kŕčových žíl) len kozmetickým problémom. U iných ľudí môžu kŕčové žily spôsobovať bolesť alebo nepohodlie. Pavúčie žily sú podobné ako kŕčové žily, ale sú menšie. Nachádzajú sa bližšie k povrchu kože a sú často červené alebo modré, možno ich však nájsť aj na tvári.

 

2. Príčiny vzniku kŕčových žíl

Slabé alebo poškodené chlopne v žilách môžu viesť ku kŕčovým žilám. Tepny prenášajú krv zo srdca do zvyšku tkanív a žily vracajú krv zo zvyšku tela do srdca. Aby sa krv vrátila do srdca, musia žily v nohách pôsobiť proti gravitácii. Svalové kontrakcie dolných končatín fungujú ako pumpy a elastické steny žíl pomáhajú krvi vracať sa do srdca. Drobné chlopne v žilách sa otvárajú, keď krv prúdi do srdca. Ak sú tieto chlopne slabé alebo poškodené, krv môže pretekať dozadu a zhromažďovať sa v žilách, čo spôsobuje napínanie alebo skrúcanie žíl.

 

3. Príznaky kŕčových žíl

Medzi príznaky, ktoré môžu mať kŕčové žily patria:

  •    žily, ktoré sú tmavofialovej alebo modrej farby
  •    žily, sú skrútené a vyduté
  •    bolestivý alebo ťažký pocit v nohách
  •    opuch dolných končatín
  •    bolesť po dlhom sedení alebo státí
  •    svrbenie okolo jednej alebo viacerých žíl
  •    sfarbenie kože okolo kŕčových žíl

 

4. Faktory zvyšujúce riziko vzniku kŕčových žíl

Medzi faktory, ktoré ovplyvňujú tvorbu kŕčových žíl patria:

  • vek - riziko kŕčových žíl sa zvyšuje s vekom, starnutie spôsobuje opotrebovanie chlopní v žilách, ktoré pomáhajú regulovať prietok krvi, toto opotrebenie nakoniec spôsobí, že chlopne umožnia krvi prúdiť späť do žíl, kde sa zhromažďuje namiesto toho, aby krv odtekala do srdca
  • pohlavie - u žien je väčšia pravdepodobnosť, že sa u nich vyvinú kŕčové žily
  • hormonálne zmeny - počas tehotenstva alebo menopauzy môžu ženské hormóny uvoľňovať steny žíl, liečba hormónmi, ako sú antikoncepčné pilulky alebo iné môže zvýšiť riziko vzniku kŕčových žíl
  • tehotenstvo - počas tehotenstva sa zvyšuje objem krvi v tele a táto zmena podporuje rastúci plod, ale tiež môže mať vedľajší účinok a to zväčšené žily na nohách
  • rodinná predispozícia - ak mali členovia rodiny kŕčové žily, je väčšia šanca, že ich budete mať tiež
  • obezita - nadváha vytvára na žily väčší tlak
  • dlhé státie alebo sedenie - krv nepreteká tak dobre, ak ste v rovnakej polohe po dlhú dobu

 

5. Liečba

Cvičenie, schudnutie, nenosenie tesného oblečenia, zdvíhanie nôh a vyhýbanie sa dlhému státiu alebo sedeniu môže zmierniť bolesť a zabrániť zhoršeniu kŕčových žíl.

Nosenie kompresných pančúch celý deň je často prvým krokom, ktorý sa má vyskúšať pred prechodom na iné liečby. Neustále stláčajú nohy, čím pomáhajú žilám a svalom nôh účinnejšie vytláčať krv.

Skleroterapia je lekársky zákrok, pri ktorom lekár vstrekne do malých a stredných kŕčových žíl roztok, ktoré tieto žily jazví a uzatvára. Liečené kŕčové žily by mali za niekoľko týždňov vyblednúť aj keď možno bude potrebné podať injekciu do tej istej žily viackrát. Skleroterapia je účinná, ak sa podáva správne. Skleroterapia nevyžaduje anestéziu a môže sa vykonať v ordinácii u lekára.

Lekári často používajú technológiu laserového ošetrenia na uzavretie menších kŕčových žíl a pavučinových žíl. Laserové ošetrenie funguje tak, že do žily sa vysielajú silné záblesky svetla, čo spôsobuje pomalé vyblednutie a zmiznutie žily. Nepoužívajú sa žiadne rezy ani ihly.

 

Starostlivosť o telo (cvičenie, zdvíhanie nôh alebo nosenie kompresných pančúch) môže pomôcť zmierniť bolesť kŕčových žíl alebo jej zhoršovanie sa. Ak vám ale vadí, ako vyzerajú vaše kŕčové žily alebo na sebe pozorujete prejavy kŕčových žíl ako sú bolesti, kŕče, opuchnuté nohy... mali by ste navštíviť lekára. Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.