TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Menopauza: príčiny, príznaky a liečba

1. Základné informácie

Menopauza je obdobie, počas ktorého nastáva koniec menštruačných cyklov a je diagnostikovaná po uplynutí 12 mesiacov bez menštruácie. Menopauza sa môže vyskytnúť vo veku od 40 až 50 rokov.

Menopauza je prirodzený biologický proces ale fyzické príznaky, ako sú návaly horúčavy a emočné príznaky menopauzy, môžu narušiť spánok, znížiť energiu alebo ovplyvniť emočné zdravie. Existuje mnoho účinných spôsobov liečby, od úpravy životného štýlu až po hormonálnu liečbu.

 

 2. Príčiny nástupu menopauzy

Menopauza môže byť dôsledkom:

  • Prirodzený pokles reprodukčných hormónov

               - okolo 30. roka, vaječníky žien začnú produkovať menej estrogénu a progesterónu (hormóny regulujúce menštruáciu) a teda plodnosť klesá.

               - vo veku okolo 40. roka sa menštruácia môže predlžovať alebo skracovať, môže byť silnejšia alebo slabšia a bude sa vyskytovať čoraz častejšie, až nakoniec vaječníky prestanú uvoľňovať vajíčka.

  • Chirurgický zákrok, pri ktorom sa odstránia vaječníky

               - vaječníky produkujú hormóny vrátane estrogénu a progesterónu, ktoré regulujú menštruačný cyklus a teda chirurgický zákrok na odstránenie vaječníkov spôsobuje okamžitú menopauzu.

  • Chirurgický zákrok, pri ktorom sa odstráni maternica, nie však vaječníky

               - zvyčajne nespôsobí okamžitú menopauzu, aj keď už nemáte menštruáciu, vaše vaječníky stále uvoľňujú vajíčka a produkujú estrogén a progesterón.

  • Chemoterapia a rádioterapia

               - tieto spôsoby liečby rakoviny môžu vyvolať menopauzu a spôsobiť príznaky ako návaly horúčavy počas liečby alebo krátko po nej (zastavenie menštruácie a aj plodnosti nie je po chemoterapii vždy trvalé, rádioterapia ovplyvňuje funkciu vaječníkov iba vtedy, ak je ožarovanie namierené na vaječníky).

  • Primárna nedostatočnosť vaječníkov

               - asi 1% žien prežíva menopauzu pred 40. rokom života (predčasná menopauza), ktorá môže byť dôsledkom zlyhania vaječníkov produkovať normálnu hladinu reprodukčných hormónov, ktoré môže prameniť z genetických faktorov alebo autoimunitného ochorenia.

 

 3. Príznaky menopauzy

V období pred menopauzou sa môžu vyskytnúť príznaky:

  •    nepravidelné obdobia
  •    vaginálna suchosť
  •    návaly horúčavy
  •    zimnica
  •    nočné potenie
  •    problémy so spánkom
  •    zmeny nálady
  •    prírastok hmotnosti a spomalený metabolizmus
  •    riedke vlasy a suchá pokožka
  •    strata plnosti pŕs

 

Príznaky vrátane zmien menštruácie sa môžu líšiť ale s najväčšou pravdepodobnosťou sa ženy stretnú s nepravidelnosťou menštruačného cyklu skôr, ako skončí. Vynechávanie menštruačných cyklov je bežné a očakáva sa. Menštruácia často preskočí mesiac alebo aj niekoľko mesiacov a potom opäť začnú mesačné cykly. Obdobia sa zvyčajne vyskytujú v kratších cykloch, takže sú bližšie pri sebe. Napriek nepravidelným obdobiam je možné otehotnieť!

 

 4. Liečba

Menopauza si nevyžaduje žiadne lekárske ošetrenie, namiesto toho sa liečba zameriava na zmiernenie prejavov a symptómov a na prevenciu alebo zvládanie chronických stavov, ktoré sa môžu pri starnutí vyskytnúť. Liečba môže zahŕňať:    

  • Hormonálna terapia

- estrogénová terapia je najúčinnejšou možnosťou liečby na zmiernenie návalov menopauzy. V závislosti od osobnej a rodinnej anamnézy môže lekár odporučiť estrogén v najnižšej dávke a v najkratšom časovom rozmedzí potrebnom na zmiernenie príznakov. Estrogén tiež pomáha predchádzať úbytku kostnej hmoty.

  • Vaginálny estrogén

- na zmiernenie vaginálnej suchosti sa môže estrogén podávať priamo do vagíny pomocou vaginálneho krému, tablety alebo krúžku. Toto ošetrenie uvoľňuje iba malé množstvo estrogénu, ktoré je absorbované vaginálnymi tkanivami a môže pomôcť zmierniť vaginálnu suchosť, nepohodlie pri pohlavnom styku a niektoré príznaky močenia.

  • Nízke dávky antidepresív

- niektoré antidepresíva môžu znížiť návaly menopauzy. Nízke dávky antidepresíva na zvládnutie návalov horúčavy môžu byť užitočné pre ženy, ktoré zo zdravotných dôvodov nemôžu brať estrogén, alebo pre ženy, ktoré potrebujú antidepresívum pri poruchách nálady.

  • Lieky na prevenciu alebo liečbu osteoporózy

- v závislosti od individuálnych potrieb môže lekár odporučiť lieky na prevenciu alebo liečbu osteoporózy. K dispozícii je niekoľko liekov, ktoré pomáhajú znižovať úbytok kostnej hmoty a riziko zlomenín a lekár môže aj odporučiť alebo predpísať výživové doplnky s vitamínom D, ktoré pomáhajú posilňovať kosti.

          

Mali by ste pravidelne navštevovať lekára kvôli preventívnej zdravotnej starostlivosti a zdravotným problémom. V tomto trende by ste mali pokračovať aj po menopauze. Preventívna zdravotná starostlivosť s pribúdajúcim vekom môže zahŕňať odporúčané skríningové testy na zdravie, ako je kolonoskopia, mamografia a skríning triglyceridov a lekár môže odporučiť aj iné, ďalšie testy a vyšetrenia ale ak však krvácate z pošvy po menopauze, vždy vyhľadajte lekársku pomoc. Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.