TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Svrbenie očí: prejavy a príčiny

 1. Základné informácie

Svrbenie očí môže mať rôzne príčiny no medzi tie najčastejšie patria alergie alebo tzv. suché oko.

Alergie sa objavujú, vtedy keď imunitný systém reaguje na cudzie látky ako napríklad peľ, včelí jed, kožušiny alebo na jedlo, ktoré u väčšiny ľudí nespôsobujú reakciu. Imunitný systém produkuje protilátky, ktoré identifikujú konkrétny alergén ako škodlivý, hoci to tak nie je. Pri kontakte s alergénom môže reakcia imunitného systému zapáliť pokožku, dutiny, dýchacie cesty alebo tráviaci systém. Závažnosť alergií je individuálna a môže siahať od mierneho podráždenia až po anafylaxiu - potenciálne život ohrozujúci stav a aj keď sa väčšina alergií nedá vyliečiť, liečba vám môže pomôcť zmierniť príznaky alergie.

Suché oko je bežný stav, ktorý sa vyskytuje, keď slzy nie sú schopné zabezpečiť dostatočné mazanie očí. Slzy môžu byť neadekvátne a nestabilné z mnohých dôvodov. Táto nestabilita sĺz vedie k zápalu a poškodeniu povrchu oka. Suché oči sú nepríjemný stav, hlavne preto, že máte neustály pocit ich štípania alebo pálenia, čo nastáva napríklad v lietadle, v klimatizovanej miestnosti, pri jazde na bicykli alebo po pár hodinách pozerania na obrazovku počítača. Ošetrenie suchých očí zmenou životného štýlu a pravidelné užívanie očných kvapiek potlačí príznaky suchých očí.

 

 2. Ako vzniká svrbenie očí?

Alergia sa začne, keď si imunitný systém pomýli s bežne neškodnou látkou nebezpečného votrelca. Imunitný systém potom produkuje protilátky, ktoré zostávajú v strehu pre konkrétny alergén. Keď je telo opäť vystavené alergénu, tieto protilátky môžu uvoľňovať množstvo chemických látok imunitného systému, ako je histamín, ktoré spôsobujú príznaky alergie.              

Suché oči sú spôsobené rôznymi dôvodmi, ktoré narúšajú zdravý slzný film. Slzný film má tri vrstvy: mastné oleje, vodnatú tekutinu a hlien. Táto kombinácia zvyčajne udržuje povrch očí namazaný, hladký a jasný. Problémy s niektorou z týchto vrstiev môžu spôsobiť suché oči. Príčin dysfunkcie slzného filmu je veľa, vrátane hormonálnych zmien, autoimunitných ochorení, zápalov očných viečok alebo alergického ochorenia očí. U niektorých ľudí je príčinou suchých očí znížená tvorba sĺz alebo zvýšené odparovanie sĺz.

 

 3. Čo spôsobuje svrbenie očí?

Medzi faktory, ktoré zvyšujú pravdepodobnosť výskytu alergií, patria: 

  • Rodinná predispozícia - rodinná anamnéza astmy alebo alergií, ako je senná nádcha alebo ekzém
  • Vek - Deti sú náchylnejšie na vznik alergií ako dospelí

 Medzi faktory, ktoré zvyšujú pravdepodobnosť výskytu suchých očí, patria:

  • Vek 50+ rokov - produkcia sĺz sa s pribúdajúcimi rokmi znižuje (suché oči sú bežnejšie u ľudí nad 50 rokov)
  • Pohlavie - nedostatok sĺz je častejší u žien, najmä ak pociťujú hormonálne zmeny v dôsledku tehotenstva, užívania antikoncepčných tabletiek alebo menopauzy.
  • Strava - strava s nízkym obsahom vitamínu A, ktorý sa nachádza v pečeni, mrkve a brokolici, alebo s nízkym obsahom omega-3 mastných kyselín, ktoré sa nachádzajú v rybách, vlašských orechoch a rastlinných olejoch.
  • Nosenie kontaktných šošoviek

 

Mali by ste navštíviť lekára ak ste mali príznaky suchých očí, vrátane červených, podráždených, unavených alebo bolestivých očí, ak máte príznaky, ktoré si myslíte, že sú spôsobené alergiou takisto by ste mali vyhľadať lekárske ošetrenie. Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.