TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Zápal očných spojiviek: vznik a liečba

1. Čo spôsobuje zápal očných spojiviek?

Zápal očných spojiviek má mnoho rôznych príčin, pričom k najčastejším patria:

  • vírusové infekcie
  • bakteriálne infekcie
  • alergie
  • cudzie teleso v oku
  • kontaktné šošovky
  • lieky
  • chemické látky
  • dym
  • prievan
  • prudké svetlo vrátane slnečného žiarenia
  • zablokované slzné cesty alebo neúplne otvorené slzné kanáliky (najmä u novorodencov a malých detí)

Prevenciu zápalu očných spojiviek predstavuje najmä dôsledná hygiena (dotýkanie sa oka len čistými rukami či predmetmi), vyhýbanie sa znečistenému ovzdušiu, pri alergiách aj prostrediu s alergénmi, nepresilovanie očí dlhodobým sledovaním televízie či počítača bez prestávok, ochrana očí na prudkom slnku slnečnými okuliarmi.

 

Ak sa chcete dozvedieť viac o zápale očných spojiviek, môžete si prečítať náš článok - Zápal očných spojiviek: čo to je a aké má prejavy.

 

2. Aké sú možnosti liečby zápalu očných spojiviek

Liečba zápalu očných spojiviek spočíva v zmierňovaní bolesti a ďalších príznakov spôsobujúcich nepohodlie (najmä pálenie, rezanie a slzenie očí) a zároveň je dôležitá z hľadiska obmedzenia šírenia nákazy, pretože bakteriálne a vírusové infekcie spojivky môžu byť nákazlivé.

Domáca liečba miernejších zápalov spočíva v prikladaní obkladov na oči (studené aj teplé – najmä harmančekové), pretože potláčajú svrbenie a ukľudňujú zápal, vo výplachoch očí bórovou vodou, v aplikovaní voľnopredajných utišujúcich očných kvapiek a mastí, ktoré v prípade alergických príčin zápalov majú obsahovať antihistaminiká. Ak sa zápal pri domácej liečbe neutíši v priebehu týždňa, je potrebné navštíviť lekára. Pri bakteriálnych zápaloch, ktoré sprevádza žltkastý výtok z očí, je nevyhnutné navštíviť lekára ihneď (je potrebná liečba antibiotikami).

Lekár určuje príčinu zápalu spojiviekna základe príznakov popísaných pacientom, zriedkavo - napr. pri podozrení na vysoko rizikovú príčinu ako je cudzie teleso v oku, závažná bakteriálna infekcia alebo pohlavne prenosná infekcia - aj laboratórnou analýzou vzorky tekutiny vytekajúcej z postihnutého oka a podľa potreby volí liečbu, ktorá je vo všeobecnosti totožná s domácou liečbou t. j. časté utišujúce obklady a oftalmologické kvapky, gely a masti. Antibiotické očné prípravky sú potrebné pri bakteriálnych zápaloch, pri zápaloch spôsobených alergiami zasa protizápalové prostriedky a lieky s antihistaminikami, pri konjuktivitíde spôsobenej herpes vírusmi sa nasadzujú špeciálne očné kvapky s antivirotikami.

Počas akejkoľvek liečby zápalu očnej spojivky je potrebné vylúčiť nosenie očných šošoviek. Zároveň je dôležité, aby sa v domácom prostredí dodržiavala dôsledná hygiena a obmedzil osobný kontakt počas liečby a tak sa vylúčilo možné nakazenie iných členov domácnosti, keďže najmä vírusové zápaly sú veľmi nákazlivé – šíria sa aj kýchnutím či kašľom.

 

Ak Vás zaujala téma zápalu očných spojiviek a chceli by ste sa o nej dozvedieť ešte viac, odporúčame Vám preštudovať si nasledujúci článok a štúdiu zamerané na všeobecné informácie o tomto ochorení a na možnosti liečby zápalu očných spojiviek.

 

Ak máte bolestivé, začervenané a opuchnuté oči, pocit nepríjemného svrbenia, pálenia, rezania, trhania, cudzieho predmetu či piesku v oku, ste citliví na svetlo a prípadne máte rozmazané videnie, oči vám nadmerne slzia alebo máte výtok z očí, mali by ste vyhľadať lekára špecialistu – očného lekára, ktorý určí optimálny spôsob liečby na odstránenie uvedených problémov vašich očí. Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.

MUDr. Ivana Chovancová

Očný lekár - oftalmológia

www.ocnecentrumpu.sk