TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Zapálené krčné mandle: príznaky a liečba

1. Základné informácie

Angína (odborne tonzilitída, latinsky tonsillitis acuta, hovorovo zápal mandlí ) – je prudký zápal lymfatického tkaniva mandlí a hltanovej bránky. Postihuje najmä krčné (podnebné) mandle, môže však zasiahnuť aj nosohltanové alebo jazykové mandle a nezriedka je spojená so zápalom sliznice hltana. Najčastejšie sa vyskytuje vo forme hnisavej angíny zapríčinenej vírusmi.

Podľa priebehu tonzilitídy môže byť forma ochorenia akútna (tonsillitis acuta), opakovaná (rekurentná) alebo chronická.

Názov choroby je odvodený od latinského slova angere - škrtiť. Príčinou môžu byť niektoré baktérie - predovšetkým hemolytický streptokok, stafylokoky, pneumokoky, ale aj vírusy – najčastejšie herpesvírusy, adenovírusy, či kvasinky, výnimočne je ochorenie spôsobené mykózou (plesne a hubové infekcie).

Angíny patria k častým chorobám detí, najmä vo veku 5-15 rokov.

Úloha mandlí: Krčné (podnebné) mandle predstavujú párový oválny útvar v zadnej časti hrdla - sú umiestnené blízko vstupu do dýchacích a tráviacich ciest a majú dôležitú úlohu v zachytávaní pôvodcov infekcií, ktorí sa snažia preniknúť do organizmu nosom alebo ústami. Za normálnych podmienok sú veľmi dôležitou súčasťou imunitného systému, ktorý pomáha v boji s infekciami – protilátky v krčných mandliach ich ničia a tým zabraňujú ochoreniam horných a dolných dýchacích ciest. To zároveň spôsobuje, že mandle môžu byť mimoriadne citlivé na zápaly a infekcie – opuchnú a ich zdurenie sa spája so zvýšenou teplotou, bolesťou v hrdle, ťažkosťami s prehĺtaním a podráždením lymfatických uzlín po stranách krku.

Mandle rastú s dieťaťom od narodenia spravidla do veku siedmich až desiatich rokov, následne sa postupne zmenšujú. Funkcia imunitného systému mandlí klesá po puberte, preto sú prípady zápalov mandlí u dospelých zriedkavejšie ako u detí, ale ich úloha ochrannej bariéry je naďalej zachovaná.

 

2. Príznaky angíny

Angína sa prenáša kvapôčkovou infekciou, či už vzduchom alebo kontaminovanými predmetmi. Inkubačná doba od nakazenia do prepuknutia prvých príznakov býva jeden až tri dni. Angína postihuje deti aj dospelých a vyskytuje sa prevažne v zimných mesiacoch, kedy sú zvýšené nároky na obranyschopnosť organizmu. Zápal mandlí však môže prekvapiť aj v lete - pri podchladení, napr. keď je organizmus vystavený prudkému striedaniu teplôt v dôsledku nesprávneho nastavenia klimatizácie.

Angína sa prejavuje lokálnymi i celkovými príznakmi:

lokálne príznaky: silná bolesť a ťažkosti pri prehĺtaní, bolesť a škriabanie v hrdle, stuhnutosť krku, tlmený alebo bolestivý hlas, upchatý nos, povlak na jazyku, zdurené uzliny a zväčšené, červené mandle pokryté škvrnami, bielym alebo žltým povlakom (tzv. čapy), u niektorých foriem angín aj s prítomnosťou hnisavých lymfatických folikúl, abscesov alebo s výskytom vredov. Prekvapiť môže aj nepríjemný zápach z úst. Kvôli bolestivému prehĺtaniu môžu malé deti nadmerne slintať.

celkové príznaky: vysoká horúčka (často až 40°C), zimnica, únava, malátnosť, triaška, bolesť hlavy, bolesť brucha a nechutenstvo. U detí sa môže vyskytnúť aj úplné odmietanie potravy a zvracanie. Horúčka zvyčajne do 3-4 dní ustupuje a choroba obvykle odoznie do 7-8 dní.

Tonzilitída môže výnimočne spôsobiť komplikácie ako zápal obličiek alebo reumatická horúčka.

Reumatická horúčka je akútne zápalové ochorenie postihujúce kĺby, srdce, mozog alebo kožu. Zväčša sa objavuje do dvoch až štyroch týždňov po tonzilitíde vyvolanej určitými kmeňmi baktérie Streptococcus pyogenes (spôsobuje hnisavú angínu). Medzi prejavy reumatickej horúčky patrí horúčka, únava, bolesti a opuchy kĺbov, vyrážka, chorea (nekontrolovateľné pohyby), bolesť na hrudníku, dýchavičnosť, arytmia (porucha srdcového rytmu) alebo palpitácie (pocit búšenia srdca).

 

3. Liečba

Zápal krčných mandlí je najčastejšie spôsobený bežnými vírusmi (prechladnutie, chrípka), ale príčinou môžu byť aj bakteriálne infekcie – najbežnejšou baktériou spôsobujúcou tonzilitídu je streptokok skupiny A (spôsobuje angínu). Angína, ktorú spôsobujú baktérie alebo vírusy, je vysoko nákazlivá.

Diagnostikovanie tonzilitídy:

anamnéza a fyzické vyšetrenia: zisťovanie stavu pacienta – príznaky ochorenia (horúčka, kašeľ, nádcha, kontrola možnej vyrážky alebo bolesti brucha), prezretie hrdla osvetleným nástrojom a následne aj uší a nosa (možné miesta infekcie), prehmatanie krku (kontrola opuchu lymfatických uzlín), počúvanie dychu stetoskopom, kontrola možného zväčšenia sleziny (zváženie možnosti mononukleózy)

laboratórne vyšetrenia: - výter z hrdlalaboratórny kultivačný test streptokokových baktérií (pozitívny výsledok testu: bakteriálna infekcia, negatívny výsledok testu: vírusová infekcia) - kompletný krvný obraz (počet rôznych typov krviniek)

Liečba zapálených krčných mandlí:

- Na základe vyšetrenia ústnej dutiny a hrdla lekár predpíše vhodnú liečbu. Aj keď sú príznaky tonzilitídy spôsobenej vírusmi alebo baktériami podobné, ich liečba je odlišná. V oboch prípadoch pomáha domáca starostlivosť, ktorej správna stratégia uľahčuje stavy ochorenia a podporuje zotavenie pacienta.

Pri vírusových zápaloch mandlí sa antibiotiká neužívajú, uplatňuje sa domáca liečba, ktorá predstavuje odpočinok na lôžku, veľa spánku, dostatok tekutín - najmä teplých alebo vlažných bylinných čajov (harmanček, šalvia), upokojujúce jedlá, dezinfekciu ústnej dutiny (napr. kloktanie slaným roztokom, dezinfekčným roztokom alebo šalviovým čajom, dezinfekčné spreje do hrdla), vhodné je aj zvlhčovanie vzduchu a vyhýbanie sa dráždivým látkam. Liečba trvá 3-4, max. 7-10 dní.

Na níženie horúčky pomáhajú bežné voľnopredajné lieky proti horúčke, vlažné sprchy alebo studené zábaly. Lieky s obsahom paracetamolu alebo ibuprofénu okrem toho, že efektívne znížia teplotu, pomáhajú aj tlmiť nepríjemnú bolesť v hrdle. Bolesti pomáhajú mierniť aj rôzne spreje, kloktadlá, kvapky určené na výplachy úst a veľmi obľúbené sú aj pastilky na cmúľanie. Na krk sa odporúča prikladať Priessnitzov obklad (studený zaparovací zábal - v mieste priloženia zlepšuje prekrvenie a tlmí bolesť).

Oslabenú imunitu je vhodné podporiť zvýšenou konzumáciou ovocia a zeleniny alebo užívaním vitamínových a ďalších prípravkov na podporu imunity (najmä vitamín C).

Na bakteriálne ochorenia lekár predpisuje antibiotiká, ktoré treba užívať vždy v dávke predpísanej lekárom po celú dobu stanovenú terapeutom.  Zvyčajne je to 7 – 10 dní, najmenej 2 – 3 dni po odznení príznakov choroby. Je nebezpečné ukončiť medikáciu hneď pri prvom zlepšení zdravotného stavu, nakoľko v organizme môžu zostať odolné baktérie. Týmto konaním môže pacient prispieť k rozvoju rezistencie baktérií na daný liek. Pri liečbe antibiotikami je vhodné doplniť terapiu probiotikami na ochranu črevnej mikroflóry ako prevenciu pred ďalšími možnými komplikáciami. Všeobecne platí, že väčšinu probiotík sa odporúča užiť s časovým odstupom 2 hodiny po antibiotikách.

Chirugický zákrok na odstránenie mandlí (tonzilektómia), ktorý bol v minulosti bežným postupom, sa v súčasnosti odporúča výnimočnejšie, napr. v prípade často opakovanej tonzilitídy (viac ako 7-8x ročne), pri chronickej forme alebo napr. pri veľkých mandliach spôsobujúcich problémy s dýchaním, pri ťažkostiach s prehĺtaním alebo pri častých zápaloch dýchacích ciest a orgánov.

Komplikácie angíny: 

Ak sa akútna angína z akýchkoľvek príčin dostatočne nevyleží a nedolieči, môže prejsť do chronickej tonzilitídy. Tá často vzplanie a prechádza do akútnej angíny, alebo pôsobí ako fokálna infekcia a môže zapríčiniť komplikácie – zápal kĺbov, zápal obličiek, zápal endokardu (vnútornej srdcovej blany) či reumatickú horúčku.

 

Ak sa u vás vyskytnú akékoľvek príznaky angíny neváhajte navštíviť lekára včas, predídete tak zbytočným komplikáciám, ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.