TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Addisonova choroba: vznik a liečba

1. Čo spôsobuje Addisonovu chorobu ?

Addisonova choroba je spôsobená poškodením nadobličiek, ktoré sú súčasťou endokrinného systému. Hormóny produkované nadobličkami poskytujú pokyny prakticky každému orgánu a tkanivu v ľudskom tele. Ak je kôra poškodená a neprodukuje dostatok adrenokortikálnych hormónov, ku ktorým patrí kortizol a aldosterón, tak sa tento stav nazýva primárna adrenálna nedostatočnosť. Najčastejšie je to dôsledok autoimunitného ochorenia, keď imunitný systém z neznámych dôvodov považuje kôru nadobličiek za niečo cudzie, čo je treba napadnúť a zničiť. Ľudia s Addisonovou chorobou majú väčšiu pravdepodobnosť, že budú mať aj iné autoimunitné ochorenie ako ostatní.

Z ďalších príčin zlyhávania nadobličiek možno uviesť:

  •         zápaly (najmä TBC)
  •         infekcie nadobličiek
  •         šírenie rakoviny do nadobličiek (metastázy)
  •         AIDS
  •         krvácanie do nadobličiek
  •         genetická predispozícia

 

Ak sa chcete dozvedieť viac o Addisonovej chorobe, môžete si prečítať náš článok - Addisonova choroba a jej prejavy.

 

2. Aké sú možnosti liečby Addisonovej choroby ?

Pri popísaných prejavoch choroby, ku ktorým sa pridáva aj nízky tlak, bolesť v krížoch alebo nohách,  je nevyhnutné vyhľadať lekársku pomoc. Súčasťou vonkajších prejavov je aj vysoká hladina draslíka a nízka hladina sodíka a glukózy v krvi.

Liečba Addisonovej choroby je medikamentózna a spočíva v užívaní hormónov, ktoré nahradia chýbajúce a podávajú sa perorálne alebo formou injekcií. Zároveň je potrebné, aby organizmus prijímal dostatok soli (sodíka), najmä pri zvýšenej fyzickej námahe, keď je horúce počasie alebo pri gastrointestinálnych ťažkostiach ako sú napríklad hnačky.

Pri Addisonovej chorobe je potrebné užívať lieky dlhodobo a sú pri nej nevyhnutné pravidelné, každoročné kontroly, počas ktorých lekár posúdi potrebné množstvo užívaných liekov. Zároveň je možné vykonávať skríning na množstvo autoimunitných ochorení, pretože ľudia s Addisonovou chorobou majú väčšiu pravdepodobnosť ochorenia aj na aj iné autoimunitné ochorenie ako ostatní.

 

Ak Vás zaujala téma Addisonovej choroby a chceli by ste sa o nej dozvedieť ešte viac, odporúčame Vám preštudovať si nasledujúci článok a štúdiu zamerané na všeobecné informácie a na možné komplikácie spojené s problematikou liečby Addisonovej choroby.

 

Ak trpíte extrémnou únavou, hnačkami, nevoľnosťou alebo zvracaním, máte zníženú chuť do jedla, chudnete, máte nízky tlak vedúci až k mdlobám, bolesti brucha, svalov alebo kĺbov, ste podráždení, depresívni alebo máte iné príznaky zmeny svojho správania – to sú príznaky Addisonovej choroby, ktorá ohrozuje Váš život, preto by ste mali ihneď navštíviť odborného lekára – endokrinológa. Liečba je medikamentózna. Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.

 

MUDr. Adriana Bednárová PhD.

Endokrinológ - endokrinológia