TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Fibrilácia predsiení srdca: čo to je a aké má prejavy?

1. Čo je fibrilácia predsiení srdca?

Fibrilácia predsiení srdca (iný názov: predsieňová fibrilácia) je nepravidelný a často veľmi rýchly srdcový rytmus, je to typ arytmie (poruchy srdcového rytmu). Počas fibrilácie predsiení sú sťahy svaloviny horných komôr srdca (predsiene) chaotické a nepravidelné – nie sú synchronizované s dolnými komorami srdca. Strata koordinovanej činnosti srdcových predsiení oslabuje srdce - predsiene strácajú schopnosť aktívne prečerpávať krv, tá len voľne preteká do komôr, dochádza k nepravidelnej a zrýchlenej činnosti srdca a jeho potrebná výkonnosť je znížená. Krv prúdi cez srdce pomalšie, hromadí sa a má tendenciu sa zrážať (trombus). Ak sa zrazenina odtrhne, dostane sa do krvného obehu a môže sa dostať aj do rôznych orgánov, čím sa zvyšuje riziko srdcového zlyhania, mŕtvice, pľúcnej embólie a iných komplikácií súvisiacich so srdcom.

Fibrilácia predsiení srdca môže byť:

- príležitostná – symptómy prichádzajú a odchádzajú, trvajú niekoľko minút až hodín, niekedy až týždeň, epizódy sa môžu opakovať, niekedy príznaky zmiznú samy

- vytrvalá – na nápravu nepravidelného rytmu je potrebná liečba

- dlhodobo vytrvalá – fibrilácia predsiení je nepretržitá a trvá viac ako 12 mesiacov

- trvalá – nie je možné obnoviť normálny srdcový rytmus, na stálu kontrolu srdcovej frekvencie a na prevenciu krvných zrazenín sú potrebné lieky 

Fibrilácia predsiení srdca patrí k najčastejším srdcovým chorobám, obvykle trápi okolo 5% ľudí, riziko ochorenia stúpa s vekom - najviac postihuje ľudí vo veku nad 80 rokov, kedy sa vyskytuje až u 15% populácie. Epizódy fibrilácie predsiení srdca môžu byť trvalé alebo prichádzať a odchádzať. Samotné ochorenie zvyčajne život neohrozuje, no aj tak predstavuje vážny zdravotný stav – najmä v spojení s inými zdravotnými poruchami (napr. diabetes, vysoký krvný tlak, niektoré chlopňové srdcové choroby), vyžaduje správnu liečbu, aby sa predišlo možným komplikáciám, ktoré by mohli viesť k ohrozeniu života.

 

Ak sa chcete dozvedieť viac o fibrilácii predsiení srdca, môžete si prečítať náš článok - Fibrilácia predsiení srdca: vznik a liečba.

 

2. Prejavy fibrilácie predsiení srdca

Mnoho pacientov o svojej fibrilácii predsiení srdca ani nevie, pretože príznaky ich ochorenia nie sú výrazné a porucha sa zistí len pri vyšetrení v súvise s iným problémom. Intenzita príznakov ochorenia najčastejšie súvisí s rýchlosťou pulzu – čím je rýchlosť vyššia, tým sú prejavy výraznejšie.

Hlavné príznaky a prejavy fibrilácie predsiení srdca:

pocit chvenia na hrudi až nepríjemné búšenie srdca (palpitácie)

- pocit nepravidelnej činnosti srdca – spomaľovanie a zrýchľovanie pulzu

- tupá a zvieravá bolesť na hrudi

- dýchavičnosť, únava, slabosť, zmätenosť

- točenie hlavy alebo závrat

- vysilenosť, znížená fyzická výkonnosť

 

Ak Vás zaujala téma fibrilácie predsiení srdca a chceli by ste sa o nej dozvedieť ešte viac, odporúčame vám preštudovať si nasledujúci článok a štúdiu zamerané na všeobecné informácie, ale aj na možnosti a formy liečby fibrilácie predsiení srdca.

 

Ak sa u vás vyskytlo chvenie na hrudi, nepríjemné búšenie srdca, zrýchlený alebo spomalený pulz, bolesť na hrudi, dýchavičnosť, únava, slabosť, točenie hlavy, závrat, vysilenosť, znížená fyzická výkonnosť, mali by ste vyhľadať lekára špecialistu – kardiológa, ktorý určí formu ochorenia vášho srdca a v nadväznosti na to aj spôsob liečby. Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.



MUDr. Juraj Babušík PhD.

Kardiológ - kardiológia