TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Krvácanie z nosa: vznik a liečba

1. Čo spôsobuje krvácanie z nosa?

Výstelka nosa obsahuje veľa malých krvných ciev, ktoré ležia blízko povrchu a ľahko sa narušia. Krvácanie z nosa má mnoho príčin a obyčajne nastáva, keď sa krvné cievy lemujúce vnútro nosa porania alebo niečím podráždia, no môže byť aj spontánne (bez dôvodu, prejav iného ochorenia). Dôvody vzniku takéhoto krvácania sa v zásade delia na vonkajšie a vnútorné.

Príčiny krvácania z nosa:

·       vonkajšie:

-   fyzikálne: tupé poranenia a úrazy, špáranie sa v nose, nesprávne čistenie nosa, cudzí predmet v nose, operácie nosa, úporné kýchania alebo smrkania, zmeny atmosferického tlaku (väčšie hĺbky, veľké výšky), suchý alebo studený vzduch

-   chemické: lieky (a prípadne aj niektoré náhodne požité otravy) spôsobujúce riedenie krvi, alkohol, kokaín a iné drogy vdychované cez nos, chemické dráždidlá (napr. amoniak), príliš často používané nosové spreje (proti svrbeniu, nádche, upchatému nosu)

·       vnútorné:

-  slabé cievy v nose, vybočená nosová priehradka, polypy a nádory v nose, zápaly sliznice nosa a prínosových dutín, alergické nádchy, horúčky, iné ochorenia (šarlach, chrípka, chronická nádcha, celková ateroskleróza ciev, vysoký krvný tlak, znížená zrážanlivosť krvi, leukémia), hormonálne poruchy, tehotenstvo, nedostatok vitamínu C v organizme

K najčastejším príčinám krvácania z nosa patrí suchý vzduch, pretože suché prostredie vysušuje nosovú sliznicu s následkom vzniku chrást, ktoré po odlúpnutí spôsobujú krvácanie. Prevenciou môže byť zvlhčovanie vzduchu v interiéroch (rastliny, odparovače, zvlhčovače), vetranie, použitie nosových kvapiek, sprejov, vazelíny, gelu či mastí na zvlhčenie slizníc, konzumovanie potravín s vitamínom C (kiwi, listová zelenina, petržlenová vňať, kyslá kapusta), vyhýbanie sa fajčeniu a zafajčenému prostrediu.

 

Ak sa chcete dozvedieť viac o krvácaní z nosa, môžete si prečítať náš článok – Krvácanie z nosa a jeho prejavy?

 

2. Aké sú možnosti liečby krvácania z nosa?

Vo väčšine prípadov zastavenie krvácania z nosa nevyžaduje odborný zásah – zastaví sa samo alebo po dodržaní samoliečiteľských krokov. Ak sa však krvácanie často opakuje (aspoň 1x týždenne), nereaguje na domácu liečbu a je silné, pomoc lekára je potrebná. Krvácanie z nosa sa diagnostikuje priamym pozorovaním (prezretie nosných priechodov endoskopom) a na základe anamnézy (lekár zisťuje dĺžku krvácania v minútach a ako často nastáva, množstvo stratenej krvi, krv tečie z jednej alebo oboch nosných dierok, užívané lieky, alkohol a drogy, výskyt krvných porúch v rodine), hľadá sa aj vyvolávajúca príčina, pričom sa využíva: meranie krvného tlaku a pulzu, krvné testy, zobrazovacie metódy (RTG, CT, MRI).

Domáca liečba krvácania z nosa:

·       vzpriamený sed s miernym predklonom (pomáha vyhnúť sa prehĺtaniu krvi), vyčistenie nosa od zrazenej krvi miernym vysmrkaním, zachytávanie vytečenej krvi na textíliu, dýchanie ústami, tlak na dolnú polovicu nosa (stisnuté obe nosné dierky) v trvaní cca 5 minút, v prípade pokračujúceho krvácania opakovať tieto postupy v čase až 15 minút

·       ľadový obklad na koreň nosa (stiahnutie krvných ciev, zmiernenie bolesti a opuchu pri údere)

·       nastriekať voľnopredajný dekongestívny sprej (znižuje prekrvenie sliznice) na krvácajúce miesto

Liečba krvácania z nosa lekárom závisí od príčiny a môže zahŕňať:

·       nosové balenie - vloženie gázy, tampónu, latexového balónika, nosnej hubky alebo peny do nosa

·       kauterizácia – utesnenie krvácajúcej cievy chemickou látkou alebo tepelnou energiou

·       obmedzenie až zastavenie užívania liekov na riedenie krvi

·       odstránenie cudzieho telesa, ktoré spôsobuje krvácanie

·       chirurgická oprava zlomeného nosa alebo vychýlenej priehradky, ak sú príčinou krvácania

·       ligácia – zviazanie krvácajúcej krvnej cievy

 

Lekárska pomoc je potrebná, ak sa krvácanie z nosa nedá zastaviť domácou liečbou a trvá viac ako 20 minút, je rýchle s veľkou stratou krvi, prehltnutá krv spôsobuje zvracanie, nastali ťažkosti s dýchaním, je dôsledkom úderu do hlavy (tvár, nos) alebo ťažkého zranenia (pád, dopravná nehoda). Po zastavení krvácania sa odporúča po dobu 24 hodín: nepredkláňať sa, nedvíhať nič ťažké, nenamáhať sa, nepiť teplé nápoje a alkohol, nevyfukovať nos a v nevyhnutých prípadoch sa snažiť o jemné fúkanie.

Ak Vás zaujala téma krvácania z nosa a chceli by ste sa o nej dozvedieť ešte viac, odporúčame Vám preštudovať si nasledujúci článok a štúdiu zamerané na všeobecné informácie a na problematiku liečby krvácania z nosa.

 

Ak sa u vašich detí alebo u vás vyskytujú časté (častejšie ako 1x týždenne) alebo bezpríznakové (t. j. bez vonkajšieho zavinenia) krvácania z jednej alebo oboch nosných dierok, čo môže sprevádzať zvýšený krvný tlak a zrýchlený pulz, celková slabosť, bledosť alebo ak sú výtoky krvi silné a ťažko sa dajú zastavovať domácimi prípravkami, mali by ste navštíviť odborného lekára – otorinolaryngológa, ktorý určí dôvod krvácania a spôsob jeho zastavenia. Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.

 

MUDr. Jana Predajňová

ORL - ušné, krčné, nosové