TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Poruchy rastu – nanizmus: vznik a liečba

1. Čo spôsobuje poruchu rastu - nanizmus?

Rast kostí do dĺžky a tým aj rast celého tela ovplyvňuje rastový hormón – somatotropín. Poruchy rastu, t. j. nedostatokalebo nadbytok somatotropínu, sú výsledkom genetických defektov, zdravotného stavu (nádory, infekcie, ožiarenie hlavy,operácia), zranenia, niekedy príčiny nie sú známe.

Nanizmus sa vyskytuje vtedy, keď hypofýza (časť mozgu) nedokáže produkovať dostatočné množstvo rastového hormónu, ktorý je nevyhnutný pre normálny rast pred narodením a v detstve:

  • väčšina výskytov nanizmu je výsledkom náhodnej genetickej mutácie v spermiách otca alebo vo vajíčku matky a nie v dôsledku úplnej genetickej výbavy ktoréhokoľvek z rodičov
  • môže byť výsledkom nedostatočnej výživy

 

Ak sa chcete dozvedieť viac o poruche rastu - nanizme, môžete si prečítať náš článok - Porucha rastu - nanizmus: čo je to a aké má prejavy?

 

2. Aké sú možnosti liečby poruchy rastu - nanizmu?

Poruchy rastu spôsobené nedostatkom somatotropínu sú spojené s rôznymi zdravotnými problémami, ktoré môžu výrazne skomplikovať život pacienta a v prípade zanedbania liečby viesť až k smrti.

Diagnostika porúch rastu pri nanizme (možnosti a spôsoby):

  • prenatálny ultrazvuk
  • merania výšky, hmotnosti a obvodu hlavy pediatrom pri pravidelných detských prehliadkach
  • vzhľad dieťaťa – odlišnosť čŕt tváre a kostry od bežného vzhľadu
  • zobrazovacie technológia (röntgen, MRI)
  • genetické a hormonálne testy
  • rodinná história (anamnéza vzrastu členov rodiny – priemerný vzrast)

Základná liečba nanizmu je založená na zabezpečení potrebného množstva rastového hormónu pre konkrétny organizmus jeho podávaním (lieky). Vzhľadom na množstvo komplikácií sú liečby porúch rastu prispôsobené aj na riešenie problémov, ktoré sa vyskytujú ako súčasť primárneho ochorenia. Zamedziť mnohým ochoreniam spojeným s poruchami rastu je možné skorou liečbou.

Liečba porúch rastu pri nanizme:

  • hormonálna terapia – podávanie injekcií syntetického hormónu až do dospelosti zvyšuje konečnú výšku, často v rámci priemerného rozsahu dospelých v konkrétnej rodine, zlepšuje sa aj celkový zdravotný stav (stavba kostí, svalstvo, metabolizmus cukrov, tukov a bielkovín)
  • chirurgické zákroky: predĺženie končatín, korekcie smeru rastu kostí, stabilizácia a korekcia tvaru chrbtice

Cieľom liečby je maximalizovať nezávislosť a správnu činnosť organizmu, t. j. oprava a zmiernenie problémov spôsobenými poruchami rastu a zdravotných komplikácií, ktoré ochorenie spôsobilo.

 

Ak Vás zaujala téma poruchy rastu - nanizmu a chceli by ste sa o nej dozvedieť ešte viac, odporúčame Vám preštudovať si nasledujúci článok a štúdiu zamerané na všeobecné informácie ako aj na možné komplikácie ochorenia a liečby nanizmu.

 

Ak sa u vašich detí už pri narodení alebo v ich ranom detstve začali prejavovať poruchy rastu ako je príliš malá výška dieťaťa oproti normálnemu stavu, prípadne malý vzrast tela a veľká hlava s výrazným čelom a splošteným chrbtom nosa, nepomerná veľkosť trupu a končatín, mali by ste navštíviť odborného lekára – endokrinológa, ktorý určí liečbu. Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.

 

MUDr. Adriana Bednárová PhD.

Endokrinológ - endokrinológia