TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Anémia: čo to je a aké má prejavy?

1. Čo je anémia?

Anémia (inak aj chudokrvnosť, málokrvnosť, anemický syndróm alebo nízky hemoglobín) je ochorenie krvi, pri ktorom chýba dostatok zdravých červených krviniek na prenos postačujúceho množstva kyslíka z pľúc do tkanív tela.

Červené krvinky obsahujú hemoglobín – proteín bohatý na železo, ktorý dáva krvi červenú farbu. Práve hemoglobín umožňuje červeným krvinkám prenášať kyslík z pľúc do všetkých častí tela a oxid uhličitý z iných častí tela do pľúc, aby bol vydýchnutý. Väčšina krviniek, vrátane červených krviniek, sa pravidelne tvorí v kostnej dreni nachádzajúcej sa v dutinách veľkých kostí. Na produkciu hemoglobínu a červených krviniek telo potrebuje železo, vitamín B-12, folát (kyselinu listovú) a živiny z potravín.

Existuje viacero typov chudokrvnosti a každý z nich má inú príčinu. Priebeh ochorenia závisí od vyvolávajúcej príčiny. Vo väčšine prípadov ochorenia je príčin viacero. Anémia môže byť akútna, dočasná alebo chronická, môže mať niekoľko stupňov a pohybovať sa od miernej až po ťažkú.  

Podľa rôznych zdrojov sa odhaduje, že istou formou a stupňom anémie trpí až 1/3 svetovej populácie.

Anémia môže byť vrodená alebo získaná počas života, nedostatok červených krviniek môže nastať, ak:

·       organizmus nevytvára dostatok hemoglobínu

·       vytvorený hemoglobín nefunguje správne

·       organizmus nevytvára dostatok červených krviniek

·       krvácanie spôsobuje stratu červených krviniek rýchlejšie, ako je možné ich nahradiť

·       telo ničí červené krvinky

Prevencia: mnohým typom anémie sa nedá zabrániť, no pri anémii z nedostatku železa a vitamínov sa im dá vyhnúť úpravou stravy, ktorá bude obsahovať rôzne vitamíny a minerály – najmä potraviny bohaté na železo, kyselinu listovú, vitamín B-12 a vitamín C, prípadne dopĺňaním potravy multivitamínmi.

 

Ak sa chcete dozvedieť viac o anémii, môžete si prečítať náš článok – Anémia: vznik a liečba.

 

2. Prejavy anémie

Príznaky anémie sa líšia v závislosti od príčiny jej vzniku (typu), závažnosti (stupňa) a pridružených zdravotných problémov (rakovina, menštruačné problémy, krvácania a iné). V počiatočných štádiách môžu byť syndrómy choroby také mierne, že sú ľahlo prehliadnuteľné, no so zhoršujúcimi sa prejavmi sa zhoršuje aj anémia a príznaky ochorenia môžu byť závažné až život ohrozujúce. Niektoré typy chudokrvnosti (v závislosti od príčiny) môžu byť aj asymptomatické, postihnuté osoby si ochorenie neuvedomujú a choroba sa zistí až pri krvných testoch (napr. pri iných problémy alebo pri darovaní krvi).

Hlavné symptómy anémie, ktoré sa vyskytujú u všetkých typov:

nevysvetliteľná únava, dýchavičnosť, stály pocit chladu (studené ruky a nohy)

Ďalšie možné príznaky anémie:

závrat, vysilenosť, triaška, slabosť až bezvedomie, problémy so sústredením

bolesť hlavy, boľavý jazyk, bolesť na hrudi

bledá alebo žltkastá pokožka, suchá pokožka, ľahké tvorenie modrín

syndróm nepokojných nôh

rýchly, nepravidelný tep srdca a hučanie v ušiach

nechutenstvo, ťažkosti s prehĺtaním, chudnutie, hnačka alebo zápcha

časté krvácania z nosa a ďasien, nezastaviteľné krvácanie pri poranení

vypadávanie vlasov, deformované alebo lámavé nechty

 

Ak Vás zaujala téma anémie a chceli by ste sa o nej dozvedieť ešte viac, odporúčame Vám preštudovať si nasledujúci článok a štúdiu zamerané na všeobecné informácie a na problematiku liečby anémie.

 

Ak sa u vás alebo u vašich detí vyskytla nevysvetliteľná únava, dýchavičnosť, stály pocit chladu, závrat, vysilenosť, triaška, slabosť až bezvedomie, problémy so sústredením, bolesť hlavy, boľavý jazyk, bolesť na hrudi, bledá alebo žltkastá pokožka, suchá pokožka, ľahké tvorenie modrín, syndróm nepokojných nôh, rýchly a nepravidelný tep srdca, hučanie v ušiach, nechutenstvo, ťažkosti s prehĺtaním, chudnutie, hnačka alebo zápcha, nezastaviteľné krvácanie pri poranení, časté krvácania z nosa a ďasien, vypadávanie vlasov, deformované alebo lámavé nechty, mali by ste navštíviť odborného lekára – internistu, ktorý diagnostikuje problém a určí spôsob liečby. Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.

 

MUDr. Eleonóra Bellová