TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Astigmatizmus: vznik a liečba

1. Čo spôsobuje astigmatizmus?

Astigmatizmus môže byť vrodená chyba oka alebo sa môže vyvinúť aj v dôsledku ďalších príčin, ku ktorým patria

  •         poranenie oka
  •         choroby
  •         chirurgický zákrok

Astigmatizmus sa nespôsobuje ani nezhoršuje čítaním v zlom svetle, sedením v blízkosti televízora alebo žmúrením.

 

Ak sa chcete dozvedieť viac o astigmatizme, môžete si prečítať náš článok - Astigmatizmus: čo to je a aké má prejavy?.

  

2. Aké sú možnosti liečby astigmatizmu

Astigmatizmus ako poškodenie zraku nemusí byť také výrazné, aby si vyžadovalo razantné nápravné opatrenia, a to ani v prípade spojenia s ďalšími poruchami zraku - s krátkozrakosťou alebo ďalekozrakosťou. Často sa dá riešiť optickými pomôckami  - najjednoduchšími sú dioptrické okuliare alebo kontaktné šošovky. Tieto pomôcky však vady zraku neodstraňujú, len ho korigujú a zlepšujú jasnosť videnia.

Kontaktné šošovky sa používajú aj pri zákroku zvanom ortokeratológia. Pri ňom pacient nosí tuhé kontaktné šošovky v spánku počas noci, kým sa nevyrovná zakrivenie oka. Potom sa šošovky nosia menej často, len na udržanie nového tvaru. Prerušenie liečby však znamená návrat očí do pôvodného tvaru. Dlhodobé nosenie kontaktných šošoviek zvyšuje riziko infekcie oka.

Ak sa príznaky zhoršujú, je potrebný chirurgický zákrok, ktorému predchádza kompletné očné vyšetrenie. Nastupuje tzv. refrakčná chirurgia, ktorá zlepšuje videnie a znižuje potrebu okuliarov alebo kontaktných šošoviek. Pri zákroku sa pomocou laserového lúča pretvárajú krivky rohovky, čo koriguje jej chybu. Po operácii dopadajú lúče svetla na sietnicu rovnomerne a tým sa vytvára jasný a presný obraz, Ďalšou možnosťou sú vnútroočné operácie, ktoré sa odporúčajú pri ťažkých stavoch astigmatizmu, prípadne pri kombináciách s inými poruchami zraku.

 

Ak Vás zaujala téma astigmatizmu a chceli by ste sa o ňom dozvedieť ešte viac, odporúčame Vám  preštudovať si nasledujúci článok a štúdiu zamerané na všeobecné informácie a na možné komplikácie spojené s liečbou a operáciou astigmatizmu.

 

Ak sa u vás vyskytli ťažkosti s vašim vizuálnym vnímaním na všetky vzdialenosti a vidíte rozmazane, pričom sú tieto problémy spôsobené nedokonalosťou zakrivenia vašej šošovky alebo rohovky a zaznamenali ste aj ďalšie problémy ako je rezanie a pálenie v očiach, ťažkosti s nočným videním, škúlenie, zlá priestorová orientácia, bolesti hlavy a únava, mali by ste vyhľadať lekára špecialistu – očného lekára, ktorý určí optimálny spôsob liečby na odstránenie uvedených komplikácií vášho zraku a v prípade potreby zváži operačný zákrok. Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.

MUDr. Ivana Chovancová

Očný lekár - oftalmológia

www.ocnecentrumpu.sk