TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Bartholiniho žľazy: príčiny, príznaky a liečba

1. Čo sú bartholiniho žľazy?

Bartholiniho žľazy sú dve žľazy veľkosti hrášku umiestnené v oblasti ženských vonkajších pohlavných orgánov, mierne vzadu naľavo a napravo od otvoru vagíny. Vylučujú tekutinu (resp. hlien), ktorá pomáha lubrikovať vagínu. Kanály týchto žliaz sa niekedy upchajú, tekutina sa nevylučuje, ale sa ukladá v žľaze a tak vytvára cystu. Výsledkom je relatívne bezbolestný opuch alebo hrbolček. Zablokovanie Bartholiniho žľazy vo vagíne môže viesť aj k vzniku hrčky, ktorá spôsobuje podráždenie a bolesť počas chôdze, sedenia alebo sexu.

Bartholiniho cysty sa najčastejšie vyskytujú u žien v reprodukčnom veku, pravdepodobnosť ich vzniku po menopauze klesá.

Tekutina v cyste môže podľahnúť infekcii (najčastejšie sú to baktérie z konečníka alebo kože), následne sa vytvorí hnis a vznikne zapálené tkanivo, ktoré nazývame Bartholiniho cysta (absces). Bartholiniho cysty sú bežné a ich liečba závisí od ich veľkosti, od bolesti, ktorú cysta spôsobuje a od toho, či je cysta zapálená (bartholinitída). V niektorých prípadoch sa môžu vyriešiť aj samy (napr. malá, nezapálená cysta) alebo stačí jednoduchá liečba teplými (termálnymi) kúpeľmi, aby sa žľaza uvoľnila. Bartholiniho cysty však môžu narásť až do veľkosti golfovej loptičky, vtedy je potrebný chirurgický zákrok a ak dôjde k infekcii, antibiotiká sú nevyhnutné.

 

2. Príčiny vzniku

Príčinou vzniku Bartholiniho cysty je ukladanie tekutiny v žľaze. Kvapalina sa nahromadí, keď dôjde k zablokovaniu kanálika žľazy, pravdepodobne spôsobené infekciou alebo zranením. Bartholiniho cysta sa môže zapáliť a vytvorí absces. Infekciu spôsobujú mnohé baktérie, ako napríklad Escherichia coli (E. coli) a baktérie, ktoré spôsobujú sexuálne prenosné infekcie, ako je kvapavka a chlamýdie. Samotná Bartholiniho cysta však nie je pohlavne prenosná choroba.

Bartholiniho cysta sa môže cyklicky objavovať a opakovane si vyžadovať pozornosť a liečbu.

Pri Bartholiniho cyste sa nedá zabrániť jej vzniku, no bezpečnejšie sexuálne praktiky (používanie kondómov a dobré hygienické návyky) môžu pomôcť zabrániť infekcii a vzniku abscesu.

 

 3. Prejavy bartholiniho cysty

Malé, neinfikované Bartholiniho cysty zvyčajne nemajú iné príznaky ako drobné podráždenie, preto sa môže stať, že zostanú bez povšimnutia. Ak cysta rastie, môže sa prejaviť citlivosťou zhlukov alebo hmoty blízko vaginálneho otvoru. Hoci je neinfikovaná cysta zvyčajne bezbolestná, môže sa objaviť aj bolesť. Rozvinutá infekcia Bartholiniho cysty sa môže vyskytnúť v priebehu niekoľkých dní.

Príznaky zapálenej cysty:

- jemná, bolestivá hrudka blízko vaginálneho otvoru

- začervenanie, opuch, citlivosť

- nepohodlie alebo bolesť pri chôdzi, sedení, pohlavnom styku, zavádzaní tampónu alebo utieraní po použití toalety

- zvýšená teplota/horúčka, zimnica

odtok z cysty

- zmena veľkosti (cysta sa zväčšuje) Bartholiniho cysta alebo absces sa zvyčajne vyskytuje iba na jednej strane vaginálneho otvoru

 

 4. Liečba

Liečba Bartholiniho cýst závisí od symptómov - malé cysty často nevyžadujú liečbu, najmä ak sú nebolestivé a ani sa nezdá, že by mohli byť infikované – môžu vymiznúť v priebehu niekoľkých týždňov.

Ak cysta rastie, príznaky nepohodlia pretrvávajú a pôsobením infekcie sa môže vyvinúť absces - takýto stav už vyžaduje ošetrenie (domáca alebo chirurgická liečba).

Možnosti liečby, ktoré môže lekár odporučiť, sú:

- kúpele - namáčanie vo vani naplnenej teplou vodou (sedací kúpeľ) niekoľkokrát denne po dobu troch alebo štyroch dní (môže pomôcť malej infikovanej cyste prasknúť a samovoľne odtekať). Vhodné je použitie odvarov z protizápalových byliniek – repík, harmanček a praslička. Kúpele možno doplniť o jemné masáže olejom z nechtíka lekárskeho.

užívanie voľne predajných liekov proti bolesti

antibiotiká – lekár ich predpisuje, ak je cysta infikovaná alebo ak testy odhalia pohlavne prenosnú infekciu

chirurgická drenáž - chirurgický zákrok je potrebný na vypustenie cysty, ktorá je infikovaná alebo veľmi veľká. Do cysty sa zavedie malá hadička (katéter), zvyčajne sa ponechá na mieste niekoľko (až 6) týždňov, aby sa umožnila úplná drenáž – Bartholiniho cysta môže byť naplnená hnisom, hlienom, baktériami, krvou alebo inou tekutinou

marsupializácia – cysta sa chirurgicky otvorí a vypustí, potom chirurg prišije okraje steny cysty, aby sa vytvorilo trvalé otvorené vrecko na nepretržitú drenáž (zákrok pri opakovaných Bartholiniho cystách)

chirurgické odstránenie Bartholiniho žľazy – využíva sa zriedka (keď liečba nezaberá)

 

Ak vidíte, pri otvorení pošvy na jej vnútornej strane hrudku, ktorá sa nezmenší ani po dvoch alebo troch dňoch starostlivosti - namáčanie oblasti v teplej vode, mali by ste vyhľadať lekára! Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.

Doc. MUDr. RNDr. Juraj Šimko PhD.

Gynekológ - gynekológia, Genetika - klinický genetik