TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Vaginálna mykóza – vaginálna kandidóza (lat. Candidal vulvovaginitis)

1. Popis choroby

Vaginálna mykóza (kvasinková infekcia) je často vyskytujúca sa infekcia spôsobená kvasinkou Candida albicans, ktorá spôsobuje podráždenie, výtok a intenzívnu svrbivosť pošvy a vulvy. Táto infekcia postihuje až 3 zo 4 žien a mnohé prekonajú toto ochorenie aj viackrát za život. Vo všeobecnosti sa nepovažuje za sexuálne prenosnú chorobu, ale v prípade pravidelnej sexuálnej aktivity je zvýšené riziko infekcie vaginálnymi kvasinkami. Predstavuje druhé, najrozšírenejšie ochorenie pohlavných orgánov. Vyskytuje sa prevažne u žien, ale môže sa objaviť aj u mužov a prejavuje sa ako svrbenie v intímnych partiách, začervenania, bolestivé opuchy či pľuzgieriky na povrchu penisu a na vnútornej strane predkožky.

 

2. Diagnostika

Ak na sebe pozorujete prejavy ako svrbenie, podráždenie vagíny a vulvy, pocity pálenia, najmä pri pohlavnom styku alebo pri močení, začervenanie a opuch v oblasti slabín a okolia, vaginálnu bolesť, vaginálnu vyrážku, silný biely výtok bez zápachu alebo vaginálny vodnatý výtok, tak by ste mali vyhľadať všeobecného lekára alebo gynekológa, ktorý na základe vyšetrení určí presnú diagnózu a zvolí vhodnú metódu liečby.

 

3. Vznik a príčiny

Najčastejšie dôvody vzniku vaginálnej mykózy sú:

Tehotenstvo/antikoncepcia – častejšie sa vyskytuje u žien s vyššími hladinami estrogénu – ako sú tehotné ženy alebo ženy užívajúce antikoncepčné tabletky s vysokou dávkou estrogénu • Oslabená imunita – pri liečbe kortikosteroidmi alebo pri infekcii HIV je pravdepodobnejšie, že sa vyskytnú kvasinkové infekcie
Užívanie antibiotík – širokospektrálne antibiotiká, ktoré zabíjajú celý rad baktérií, tiež zabíjajú zdravé baktérie vo vagíne, čo vedie k nadmernému rastu kvasiniek
Cukrovka – ženy so slabo kontrolovanou hladinou cukru v krvi sú vystavené väčšiemu riziku kvasinkových infekcií

 

4. Liečba

Na liečbu vaginálnej mykózy sa používajú antimykotiká (čípky, krémy alebo gély, ktoré sa aplikujú priamo do pošvy), lekár vyberá správnu formu a druh liečiva. Mykóza sa zvykne objavovať opakovane, preto je vhodné liečiť oboch partnerov súčasne. Počas liečby je lepšie obmedziť alebo sa úplne zdržať pohlavného styku. Používanie prezervatívov počas pohlavného styku ešte viac zhoršuje ochorenie. Liečba by mala trvať 3 až 5 dní, vhodné je taktiež obmedziť aj príjem sladkých potravín, ktoré infekciu zhoršujú.

 

Cítite niektoré z týchto príznakov? Objednajte sa k lekárovi!