TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Myokarditída: čo to je a aké má prejavy?

1. Čo je myokarditída?

Myokarditída (zápal myokardu) je zápal srdcového svalu, ktorý sa môže vyskytovať v pomaly postupujúcej, chronickej forme alebo aj ako akútne ochorenie. Má široké spektrum závažností – môžu byť takmer nerozpoznateľné, ale aj smrteľné. Ochorenie zapríčiňuje akútne zlyhanie srdca až v 10%, no skorá diagnostika a vhodná liečba dopomáhajú k úplnému uzdraveniu 90% pacientov, ktorých dlhodobé zdravotné následky sú minimálne – napriek oslabnutiu srdca spôsobeného zápalom vo väčšine prípadov dochádza časom k obnoveniu normálnej funkcie myokardu.

Myokarditída teda zvyčajne prechádza bez trvalých komplikácií, no ťažká myokarditída oslabuje srdce, môže ho poškodiť trvalo a viesť k srdcovému zlyhaniu. Prebiehajúci zápal môže znížiť schopnosť srdca prečerpávať krv, takže zvyšok tela nie je krvou dostatočne zásobený. Dôsledky zápalu srdcového svalu môžu spôsobiť viaceré stavy, ktoré ohrozujú nielen zdravie, ale aj život pacienta.

Myokarditída môže zapríčiniť viaceré poruchy funkcie srdca a k jej komplikáciám patria:

- zástava srdca (poškodenie srdcového svalu zabraňuje normálnemu pumpovaniu krvi)

srdcový infarkt alebo mŕtvica (nedostatočne prečerpávaná krv sa hromadí v srdci a z nej sa môžu vytvárať zrazeniny, ktoré môžu zablokovať jednu zo srdcových tepien a môže nastať srdcový infarkt alebo preniknúť do tepny vedúcej k mozgu s dôsledkom mŕtvice)

- mŕtvica a náhla srdcová smrť (arytmia zavinená myokarditídou zvyšuje riziko mŕtvice a závažné arytmie môžu spôsobiť náhlu zástavu srdca – je smrteľná, ak sa nelieči okamžite)

 

Ak sa chcete dozvedieť viac o myokarditíde, môžete si prečítať náš článok - Myokarditída: vznik a liečba.

 

2. Prejavy myokarditídy

Priebeh myokarditídy môže byť na začiatku ochorenia alebo v prípade mierneho zápalu srdcového svalu bez príznakov (asymptomatický) alebo môže mať len ľahké prejavy, no pri jeho progresii sa prvotné ťažkosti postihnutého srdca stupňujú. Príznaky myokarditídy sú podmienené príčinou jeho vzniku – zápalovým procesom.

Hlavné príznaky a prejavy myokarditídy:

- búšenie srdca (palpitácia), arytmie (rýchly alebo nepravidelný srdcový tep)

bolesť na hrudníku

- sťažené dýchanie až dýchavičnosť v pokoji, ich zhoršovanie počas aktivity

- zvýšená teplota, horúčka

- nadmerná únava, celková slabosť, točenie hlavy, pocit možnosti omdletia

- kašeľ, bolesť v hrdle

opuchy nôh, členkov a chodidiel, bolesti svalov a kĺbov

V niektorých prípadoch sa myokarditída môže prejavovať podobne ako srdcový infarkt, preto pri neobjasnenej bolesti na hrudníku, ktorá je spojená s dýchavičnosťou, je potrebné ihneď vyhľadať pohotovostnú zdravotnú pomoc.

 

Ak Vás zaujala téma myokarditídy a chceli by ste sa o nej dozvedieť ešte viac, odporúčame vám preštudovať si nasledujúci článok a štúdiu zamerané na všeobecné informácie, ale aj na možnosti a formy liečby myokarditídy.

.

Ak sa u vás vyskytlo búšenie srdca, arytmie (zrýchlený alebo nepravidelný srdcový tep), bolesť na hrudníku, sťažené dýchanie až dýchavičnosť, zvýšená teplota až horúčka, nadmerná únava, celková slabosť, točenie hlavy, pocit na omdletie, opuchy nôh, členkov a chodidiel, kašeľ, bolesti svalov, kĺbov a v hrdle, mali by ste vyhľadať lekára špecialistu – kardiológa, ktorý určí formu ochorenia vášho srdca a v nadväznosti na to aj spôsob liečby. Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.



MUDr. Beáta Šimková

Kardiológ - kardiológia, Uniklinika Prievidza